A început numărătoarea inversă pentru contraofensiva ucraienană. Vladimir Putin se teme de Ziua Z

31 Mart. 2023, 04:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2023, 04:38 // Actual //  bani.md

Liderul rus Vladimir Putin se teme de ziua în care în Ucraina vor ajunge toate vehiculele blindate promise de aliații săi occidentali. Acestea sunt „zile istorice pentru Ucraina”, scrie tabloidului german Bild.

Potrivit publicației, în weekend, zeci de tancuri de luptă și transportoare blindate germane au sosit în Ucraina, inclusiv 21 de tancuri Leopard 2A6 de ultimă generație și până la 40 de vehicule Marder.

Anterior, echipajele ucrainene s-au antrenat timp de șase săptămâni în Germania pe sisteme de arme din rezervele armatelor germane și portugheze.

„Dar nu numai Germania furnizează în sfârșit ceea ce are nevoie Ucraina pentru a-și elibera țara de invadatorii ruși”, subliniază Bild.

În ultimele zile, Marea Britanie a livrat Ucrainei 14 tancuri de luptă principale Challenger 2 promise.

În plus, a sosit primul dintre cele 90 de vehicule de luptă Stryker din SUA promise și multe alte arme grele.

Vor urma peste 100 de vehicule blindate Bradley și 50 de vehicule de luptă suedeze CV90. În plus, 40 de tancuri de recunoaștere franceze AMX-10RC.

„Ei bine, observatorii sunt de acord, începe numărătoarea inversă până la Ziua Z, ziua în care armata ucraineană, echipată cu sisteme moderne de arme occidentale, va începe să-și elibereze țara de invadatorii ruși”, scrie Bild.

Expertul militar Niko Lange, cercetător la Conferința de Securitate de la München, a declarat pentru BILD: „Mă aștept ca Ucraina să lovească la începutul sau la mijlocul lunii mai ”.

Până atunci, mai sunt încă două etape importante pentru ca ucrainenii să învețe să lucreze cu sistemele de armament pe care le-au primit.

„În primul rând, tancurile și vehiculele blindate de transport de trupe trebuie folosite împreună cu alte sisteme de arme în Ucraina”, explică Lange, referindu-se la artilerie, drone, echipamente de deminare și aviație, care sunt folosite împreună cu tancurile occidentale pentru a provoca daune maxime ocupanților ruși.

În special, tancul german Leopard 2A6 este cu 95% superior tancurilor rusești. Acesta își poate lovi adversarii la o distanță de până la cinci kilometri, chiar și în timpul mișcării și pe timp de noapte. În schimb, majoritatea tancurilor rusești efectuează foc efectiv doar la o distanță de un sau doi kilometri și numai dintr-o poziție.

Mai simplu spus: dacă ucrainenii folosesc în mod optim „pisicile sălbatice” germane moderne, Leopard 2A6 va putea acționa cu același succes ca și tancul american Abrams în războiul din Golful Persic din 1991. La acea vreme, americanii au câștigat toate luptele împotriva tancurilor sovietice similare, pe care Rusia le folosește și astăzi. Numai în timpul bătăliei de lângă Basra din 27 februarie 1991, unitățile americane au distrus 186 de tancuri irakiene și au pierdut doar patru Abrams.

Rusia încă deține aproape 65.000 de kilometri pătrați din Ucraina

Rusia încă deține aproape 65.000 de kilometri pătrați din Ucraina și mai are 800.000 de soldați la sol, iar recuperarea Crimeei necesită o operațiune în stilul debarcării din Normandia, Ziua Z, din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Frontul de luptă din estul Ucrainei are peste 1.126 kilometri lungime, comparabil cu distanța de la Londra la Barcelona. Moscova a angajat aproape toată armata rusă în invazie.

Forțele sale sunt organizate în grupuri tactice de batalion [BTG], care sunt formate din până la 40 de tancuri cu artilerie, vehicule blindate și suport ingineresc. În total, Putin are 168 de BTG, fiecare fiind o forță de luptă autonomă, cu autonomie deplină – iar 115 dintre ele se află acum în Ucraina.

Dar nici această imensă prezență militară nu este suficientă pentru a ocupa întreaga linie a frontului, motiv pentru care Rusia se concentrează asupra punctelor focale precum Bahmut din regiunea Donețk. Zelenski a acceptat provocarea, aruncându-și armata în lupta pentru Bahmut, în ciuda pierderilor grele. El știe că câștigând acolo va dovedi că poate câștiga oriunde.

Șansele lui sunt bune. Batalioanele rusești sunt serios sub presiune, cu doar 30 până la 40% din forța lor totală. Informațiile lor militare s-au dovedit inadecvate și s-au întors la forța brută și la superioritatea lor copleșitoare în puterea de foc a artileriei.
Serviciile de informațiile britanice sugerează, de asemenea, că un nou regiment de tancuri rusești – parte a corpului 3 de armată – a suferit pierderi grele, inclusiv o „mare parte a tancurilor sale”. Regimentul este angajat în orașul Avdiivka, lângă Bahmut, și se presupune că este afectat de beții, moral scăzut și disciplină proastă.

Ultimele cifre arată că rușii au 1.330.900 de oameni la sol, comparativ cu doar jumătate de milion de ucraineni. Au 4.182 de avioane, inclusiv 1.531 de elicoptere și 773 de avioane de luptă; Ucraina este mult în urmă, cu 312 avioane, inclusiv 113 elicoptere și 69 de avioane de luptă.

Rusia are 12.566 tancuri, 151.641 vehicule blindate, 6.575 tunuri autopropulsate și 3.887 lansatoare de rachete mobile. În fiecare caz, acestea sunt de cel puțin patru ori mai multe decât deține Ucraina și uneori de șase ori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!