A luat-o gura pe dinainte pe Gavrilița: Gazprom poate rezilia contractul pentru neplata avansului. Spînu – BA

19 Ian. 2022, 18:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2022, 18:15 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că Gazprom poate suspenda contractul cu Moldovagaz, în cazul neplății avansului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru.

Toate a achitările trebuie să se întâmple către data de 20 a fiecărei luni atât pentru perioada anterioară cât și avansul de 50% pentru luna în curs, în caz contrar va fi deconectată furnizarea gazelor naturale și chiar Gazprom își rezervă posibilitatea de a rezilia contractul cu Republica Moldova sau alte acțiuni prevăzute în contract”, a explicat Gavrilița.

Potrivit premierului, această scrisoare înseamnă o deviere de la practicile acceptate anterior care deși erau aceleași condiții de plată se acceptau devierile financiare atâta timp câte este necesar pentru ajustare tarifelor.

Ne-am confruntat cu o situație similară la sfârșitul anului trecut când Gazprom a venit cu amenințarea de deconectare în 48 de ore în cazul neplății avansului. Acum vedem aceste devieri de la practica obișnuită de acceptare a acestora și este probabil ca această practică să se repete și în luna februarie și de aceea este necesar să acționăm prompt, să avem toate instrumentele la dispoziție pentru asigurarea securității energetice a țării”, a mai spus Gavrilița.

Ulterior, întrebat dacă există o asemenea prevedere în contract, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru

În scrisoarea adresată către Moldovagaz se menționează despre sistarea pe data de 21 în cazul în care nu va fi achitat acest avans”, a menționat Spînu.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău