A murit Bernard Tapie, om de afaceri controversat și fost proprietar Adidas. Ce avere avea?

04 Oct. 2021, 11:07
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2021, 11:07 // Slider //  MD Bani

Controversatul om de afaceri Bernard Tapie, fostul proprietar al companiei Adidas și fost ministru socialist francez, a murit duminică, 3 octombrie, la ora 8:40, potrivit unui comunicat al familiei sale, anunţă RFI.

Potrivit informațiilor, Berdard Tapie și-a obținut averea la începutul carierei sale când lua companii falimentare și „dubioase”. Acesta a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franţa. A fost pentru scurt timp ministru al afacerilor urbane în guvernul lui Francois Mitterrand, în 1992. Tapie a fost găsit vinovat într-o serie de cazuri de corupţie şi fraudă fiscală şi a fost închis timp de cinci luni.

De asemenea, controversatul om de afaceri a apărut în spațiul public atunci când a cumpărat un iaht de 72 de metri şi a clubului de fotbal Olympique de Marseille, care a câştigat campionatul francez în perioada în care era proprietar.

După eliberarea din închisoare, în 1997, Tapie a adăugat showbiz-ul la diversele sale activităţi, încercând să joace teatru şi să găzduiască emisiuni radio şi TV. În 2012 a devenit, de asemenea, patron de presă, preluând cotidianul La Provence din sudul Franţei şi alte ziare.

A fost acuzat de fraudă

Un caz de fraudă l-a urmărit pe Tapie zeci de ani, implicând o tranzacţie extrem de controversată în valoare de 400 de milioane de euro acordată de o comisie guvernamentală de arbitraj, a cărei mărime a provocat o undă de şoc în Franţa. Comisia de arbitraj a considerat că Tapie a fost victima unei fraude atunci când şi-a vândut participaţia la compania Adidas în 1993 băncii franceze de stat Credit Lyonnais, care s-a dovedit că a subevaluat marca de îmbrăcăminte sportivă, scrie Aleph News.

Cazul a implicat-o şi pe Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanţe, care acum conduce Banca Centrală Europeană. Ea a fost găsită vinovată de „neglijenţă” în acest caz. Modul în care Lagarde a gestionat cazul a stârnit suspiciuni că fostul său şef, Nicolas Sarkozy, pe care Tapie l-a susţinut la alegerile prezidenţiale din 2007, era favorabil omului de afaceri – acuzaţii pe care Sarkozy le-a negat vehement.

În toamna anului trecut, procesul de fraudă al lui Tapie a fost amânat din motive de sănătate precară, deoarece acesta suferea de un dublu cancer la stomac şi de cancer la esofag.

Avere și afaceri

Averea omului de afaceri Bernard Tapie se estimează a fi între 5 și 8 milioane de dolari.

El a cumpărat retailerul sportiv german Adidas în 1990, ceea ce urma să dovedească căderea sa. De asemenea, în 1992 și-a vândut acțiunea majoritară a firmei prin banca franceză Credit Lyonnais.

Cu toate acestea, el a susținut că afacerea a fost gestionată greșit și a început o bătălie juridică de 20 de ani cu banca, în încercarea de a cere despăgubiri.

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău