„Ignite Cahul: iZestre”: 9 personalități notorii au inspirat tinerii și antreprenorii din regiunea de sud

04 Oct. 2021, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2021, 11:15 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mai multe personalități notorii din regiunea Cahul și-au scos „zestrea” la vedere în cadrul celui mai inspirațional eveniment al anului – „Ignite Cahul: iZestre”. Acesta s-a desfășurat, în premieră, la 30 septembrie curent, în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul. Evenimentul a fost special conceput pentru comunitatea de antreprenori și tineri cu interese și spirit antreprenorial comun și s-a desfășurat în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. La eveniment au fost prezenți 120 de tineri și antreprenori din Cahul, Leova, Giurgiulești și satele învecinate.

IGNITE este un eveniment care are loc în peste 100 de orașe ale lumii, de aceea, „Ignite Cahul: iZestre” s-a desfășurat conform conceptului internațional distinct. Astfel, vorbitorii și-au împărtășit pasiunile personale şi profesionale, dar și provocările care i-au determinat să devină niște lideri de opinie în comunitatea lor, explorându-și potențialul și experiența, pentru a lăsa un impact pozitiv în societate.

Descoperă „zestrea” celor 9 speakeri

Printre speakerii care și-au prezentat „zestrea”, adică istoriile de succes se numără: expertul IT, CEO Privesc.eu – Vitalie Eșanu; viceprimara muncipiului Cahul – Stella Bădin; fondatorul „05 Pub” din Cahul – Eugen Albur; artista, cunoscută drept „fata cu cobza” – Stela Botez; directorul general „Moldox Film” – Maxim Cîrlan; exploratoarea care a călătorit în 57 de țări – Diana Mocanu ș.a.

Subiectele abordate au fost: antreprenoriatul digital și clasic, digitalizarea municipiului Cahul, securitatea cibernetică, ecosistemul de startupuri, dar și filmul documentar, folclorul și călătoriile. Pe lângă prezentările dinamice și cronometrate, evenimentul a mai fost condimentat cu muzică alternativă, surprize artistice, ceai, cafea și atmosferă relaxantă.

În cadrul primei ediții a evenimentului au fost puse în valoare istorii de succes, au fost promovate inițiative locale și au fost susținute idei unice. Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” contribuie la dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii. Prin intermediul proiectului, regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri care să impulsioneze tinerii antreprenori și să faciliteze crearea și dezvoltarea startup-urilor.

Corina Andronic, manageră de proiect „EU4Moldova: Startup City Cahul”: „Asemenea evenimente sunt inspiraționale pentru comunitatea locală, deoarece aduc în prim-plan personalități cunoscute, care au contribuit la dezvoltarea regiunii Cahul. Vorbitorii și-au expus experiențele pe care le-au acumulat de-a lungul timpului în domeniile în care activează. Astfel, au reușit să motiveze tinerii și antreprenorii prin exemplul propriu, dar și să-i determine să înțeleagă mai bine cum se pot implica în comunitate – toate acestea într-un mod interactiv și cu mult networking.”

„Ignite Cahul: iZestre” s-a desfășurat cu respectarea tuturor normelor epidemiologice, acces la eveniment având doar persoanele care au prezentat Certificat de vaccinare cu schema completă de vaccinare, test negativ sau act confirmativ de prezență a anticorpilor.
De asemenea, evenimentul a fost difuzat și online, fiind  vizionat în regim online de peste 200 de urmăritori. Cei care nu au reușit să urmărească evenimentul, îl pot vedea în reluare, accesând pagina de Facebook.

Despre „EU4Moldova: Startup City Cahul”

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Centre, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău