„Achiți iarna, fii răsplătit vara”. Campania de răsplătire a consumatorilor lansată de Termoelectrica

26 Mai 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Mai 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Termoelectrica lansează campania „Achiți iarna, fii răsplătit vara”, ediția anului 2021. Campania se adresează consumatorilor care nu au datorii la energia termică. Acești consumatori vor beneficia și în acest an de servicii gratuite de mentenanță a sistemului de termoficare din interiorul blocului.

În campanie se pot înscrie toți administratorii de blocuri care nu înregistrează datorii la încălzire și apă caldă. Cererile pot fi scrise în formă liberă și transmise pe e-mail: cancelaria@termoelectrica.md sau la Centrul Comercial de deservire și relații cu consumatorii, din str. T. Vladimirescu, 6. Termenul la care puteți depune cererile este 31 august 2021.

Prioritatea numărul unu pentru Termoelectrica sunt consumatorii, de aceea continuăm să fim alături de ei prin campaniile pe care le desfășurăm anual”, a menționat Veaceslav ENI, Directorul General al Termoelectrica.

Serviciile de spălare hidropneumatică și testarea la presiune a sistemelor interne sunt efectuate, de regulă, de către agenții economici licențiați în acest domeniu și pot costa până la 4000 lei, cheltuieli ce sunt suportate de către locatarii blocului.

Anul trecut, 20 de clădiri au beneficiat de lucrări gratuite de pregătire a sistemului ingineresc de termoficare.

 

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.