Acțiunile Chinei din relațiile cu Rusia și Ucraina: Scopurile ascunse din spatele ușilor închise

18 Mart. 2023, 07:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2023, 07:12 // Actual //  Lupu Eduard

De la începutul războiului, SUA au avertizat China să nu sprijine Rusia. În urma unor rapoarte conform cărora Rusia a cerut Chinei asistență militară în martie 2022, Washingtonul a avertizat că țările care oferă Rusiei sprijin „material, economic, financiar” se vor confrunta cu „consecințe”.

China a aderat în mare măsură la sancțiunile occidentale care restricționează afacerile cu Rusia. Cu toate acestea, a fost esențială pentru rezistența economică a Rusiei, iar relațiile Beijingului cu Moscova și Kiev ar putea influența viitorul, potrivit Scoop.

China și-a crescut substanțial importurile de cărbune, petrol și gaze naturale din Rusia în 2022, de exemplu, care, alături de importurile crescute ale Indiei, au ajutat Kremlinul să anuleze unele efecte ale scăderii vânzărilor de energie către Europa.

China și-a crescut, de asemenea, exporturile de tehnologie către Rusia pentru a fi utilizate de industria sa de apărare, după ce multor companii rusești li s-a refuzat accesul la tehnologie din Europa și SUA din cauza impunerii de sancțiuni. Potrivit think tank-ului Silverado Policy Accelerator, „Rusia continuă să aibă acces la tehnologii cruciale cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductori, mulțumită în parte Chinei și Hong Kong”.

În plus, China a ajutat Rusia să submineze sancțiunile economice occidentale prin dezvoltarea sistemelor internaționale de plată în afara controlului occidental și a pledat pentru construirea unei „alianțe internaționale de afaceri” care să cuprindă companii non-occidentale.

Beijingul a fost, de asemenea, esențial în subminarea eforturilor occidentale de a prezenta Rusia ca un paria internațional. China s-a abținut în mod repetat de la voturile ONU de condamnare a invaziei ruse și a votat împotriva rezoluției din aprilie 2022 de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Beijingul pare să fi oscilat, de asemenea, între a numi situația din Ucraina drept conflict și a semnala încălcarea regulilor ONU privind frontierele.

De ce China nu ajută în mod deschis și militar Rusia?

Deși China a arătat că este dispusă să asiste Rusia, a avut grijă să evite percepția de sprijin deschis. China a invocat nevoia de a respecta și de a proteja „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, fără a denunța Rusia sau a cere acesteia să pună capăt conflictului.

Deci, de ce este China atât de investită în sprijinirea Rusiei în timp ce refuză să facă acest lucru în mod deschis? Nu există nicio îndoială la Beijing că, cu cât Occidentul se concentrează mai mult și mai mult pe Ucraina, cu atât țările occidentale își pot permite să le acorde Taiwanului și regiunii Asia-Pacific mai puține resurse.

Cu toate acestea, există beneficii clare pentru China dacă conflictul se încheie mai devreme decât mai târziu și în condițiile rusești. China își dorește și un vecin stabil și prietenos. O înfrângere a Rusiei ar putea duce la prăbușirea țării, destabilizând potențial o mare parte din Eurasia. Schimbarea conducerii ruse, în cazul unei înfrângeri, ar putea introduce, de asemenea, un guvern rus pro-occidental în pragul Chinei, ceva ce Beijingul dorește să evite.

O înfrângere militară ucraineană ar avea, de asemenea, efecte negative asupra poziției Statelor Unite în afacerile globale, demonstrând că asistența militară occidentală nu a putut schimba valul unui conflict major.

În timp ce relațiile dintre SUA și China sunt din ce în ce mai tensionate, la Beijing se teme că sprijinul deschis pentru Rusia ar putea afecta relațiile Beijingului cu UE. UE este acum cea mai mare piață de export a Chinei, iar China încă speră să creeze o pană între UE și SUA și să împiedice dezvoltarea unei politici transatlantice comune față de China.
Ajutarea Rusiei este văzută ca o decizie strategică pentru China, ceea ce înseamnă că „neutralitatea sa pro-rusă” va continua să fie testată cu prudență la Beijing.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău