Acţiunile listate pe bursa din Hong Kong continuă să scadă pe fondul prăbuşirii gigantului Evergrande

20 Sept. 2021, 19:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 19:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Dezvoltatorul imobiliar chinez Sinic Holdings Group a întrerupt procesele de tranzacţionare după ce s-a prăbuşit cu 87% în timpul şedinţei din Hong Kong. Volumul de tranzacţionare a fost de aproape 14 ori mai mare decât media înregistrată în ultimul an, potrivit datelor agregate de Bloomberg.

Hang Seng, indicele bursei din Hong Kong, a scăzut cu 3,5% în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni, alimentat de prăbuşirea grupului imobiliar Evergrande, care a suferit un declin de 14,17%, conform CNBC.

Recent, compania a raportat datorii de 300 de miliarde de dolari, fluxul de cash aflându-se constant sub presiune. Totuşi, Evergrande a negat faptul că s-ar îndrepta spre faliment, în contextul în care a anunţat că acţiunile vor continua să scadă de-a lungul lunii septembrie.

În prezent, compania are peste 7 miliarde de obligaţiuni la scadenţă, într-o perioadă în care „rapoartele negative ale instituţiilor media” au şubrezit încrederea investitorilor şi băncilor, conform unei declaraţii a Evergrande, scrie Ziarul Financiar.

Indicele Hang Seng Properties a ajuns la minimul ultimelor 52 de săptămâni, tranzacţionându-se în scădere cu 7%.

De asemenea, au scăzut şi acţiunile asiguratorilor prezenţi pe piaţa de capital a oraşului. AIA este pe minus cu 5,2%, în timp ce Ping An Insurance a înregistrat o scădere de 7,4%.

Acţiunile Evergrande, una dintre companiile cu cel mai ridicat nivel de datorii la nivel mondial, au scăzut anul acesta cu aproximativ 75%, stârnind un val de temeri conform cărora declinul companiei s-ar extinde către sistemul bancar şi sectorul imobiliar din China.

În acest sens, investitorul George Soroş, 91 de ani, a spus recent că investiţiile de câteva miliarde de dolari pe care le-a realizat BlackRock în China sunt o „greşeală” care – cel mai probabil – va provoca pierderi în rândurile clienţilor administratorului de active.

Săptămâna trecută, circa 100 de investitori s-au adunat în interiorul sediului Evergrande din Shenzhen, unde au solicitat rambursarea creditelor şi produselor financiare pe care le-au lansat către gigantul imobiliar.

Între timp, contractele futures pe acţiuni din Dow Jones Industrial Average au scăzut cu peste 300 de puncte, în condiţiile în care indicele american a încheiat a treia săptămână consecutivă de pierderi.

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău