Activitatea din sectorul productiv al Rusiei a crescut în decembrie cu cel mai rapid ritm din aproape şapte ani

30 Dec. 2023, 19:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Dec. 2023, 19:05 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul productiv al Rusiei a crescut în decembrie cu cel mai rapid ritm din aproape şapte ani, a arătat vineri un sondaj, deşi noile comenzi de export s-au contractat pentru a doua lună consecutiv, transmite Reuters.

Indicele S&P Global Purchasing Managers (PMI) pentru sectorul productiv a crescut la 54,6 în decembrie, de la 53,8 în noiembrie, trecând mai mult peste pragul de 50, care separă expansiunea de contracţie.
Acesta este cel mai ridicat nivel al indicelui atins din ianuarie 2017.

Producţia a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele şapte luni, iar noile comenzi au crescut din nou puternic.

”Cererea mai mare a clienţilor s-a concentrat în mare parte pe piaţa internă, deoarece noile comenzi de export au scăzut pentru a doua lună consecutivă. Mai puţine solicitări ale clienţilor de pe pieţele cheie de export au condus la cea mai rapidă scădere a noilor afaceri din străinătate din iulie”, a spus S&P Global într-un comunicat.

Moscova cheltuie foarte mult pe producţie, investind în sectorul apărării pentru a creşte producţia militară, după invazia sa din februarie 2022 a Ucrainei.

Creşterea sectorului în cei aproape doi ani de atunci a fost în mare măsură bazată pe cererea internă.

Producătorii se confruntă în continuare cu probleme logistice din cauza sancţiunilor occidentale şi a costului ridicat al mărfurilor importate, îngreunate de rubla slabă şi inflaţia ridicată.

Sondajul a arătat că rata inflaţiei se diminuează, a spus S&P Global.
În ciuda penuriei de forţă de muncă din Rusia, cu şomajul la un nivel minim record de 2,9%, firmele au crescut numărul de angajaţi, pentru a încerca să reducă întârzierile de muncă, a spus S&P Global, deşi companiile au rămas optimiste cu privire la viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău