Adevărul amar care vizează și Republica Moldova. Prețurile la energie rămân mari pe termen lung

02 Mai 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mai 2022, 17:55 // Actual //  bani.md

Consumatorii din Germania trebuie să se pregătească pentru preţuri mari la energie pe termen lung, a prevenit luni ministrul economiei, Robert Habeck, după o întâlnire la Berlin cu asociaţii ale întreprinderilor mici şi mijlocii, transmite dpa.

‘Vom continua să luăm în calcul preţuri mai mari’, a spus Habeck, precizând că statul nu poate absorbi toate creşterile de preţuri la energie, nici pentru companii, nici pentru consumatorii casnici.

‘Acesta este adevărul amar şi dur’, a subliniat Habeck.

El a arătat că guvernul federal a creat diferite programe de ajutor pentru a asigura lichidităţi şi a menţine furnizorii de energie pe piaţă.

‘Însă acestea nu pot – nu pot cruţa pe nimeni de acest mesaj dur – împiedica preţurile să crească’, a adăugat ministrul economiei.
El a spus că majoritatea companiilor au contracte pe termen lung cu preţuri fixe, ceea ce înseamnă că numeroase firme vor resimţi consecinţele de-abia în 2023.

Un pachet de asistenţă din partea guvernului germane cuprinde un program de credite prin banca de dezvoltare KfW a statului, precum şi subvenţii la costurile cu energia pentru companii.

Habeck a subliniat însă că subvenţiile directe sunt legate de condiţii foarte stricte.
Ministerul său estimează că în jur de 4.000 de companii ar putea fi eligibile pentru aceste granturi, adică doar o mică parte din totalul companiilor din ţară.
Habeck a mai atras atenţia că economia se află în prezent sub o presiune enormă. Pe lângă turbulenţele de pe pieţele energetice, există şi un deficit flagrant de lucrători calificaţi. De asemenea, lanţurile de aprovizionare au devenit fragile din cauza războiului din Ucraina şi a pandemiei de COVID-19.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO