Aeroportul din Chișinău rămâne fără pasageri, dar cu oficiali optimiști! 30% dintre moldoveni zboară de la Iași

19 Mai 2023, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2023, 16:39 // Actual //  bani.md

30% din traficul actual al Aeroportului Iași este format din pasageri care vin din Republica Moldova. S-a observat o creștere după ce Wizz Air a închis baza de la Chișinău. Avem, lună de lună, creșteri importante de trafic. În luna aprilie am avut 206 000 pasageri, ceea ce este un record în istoria Aeroportului Iași. Noi ne-am pregătit să primim pasagerii din Republica Moldova”, a declarat Romeo Vatra, directorul Aeroportului din Iași, pentru TVR MOLDOVA. Romeo Vatra a vorbit și despre facilitățile puse la dispoziție de către Aeroportul Iași pentru pasagerii proveniți din Republica Moldova.

Vatra a spus că aeroportul este pentru pasagerii din Republica Moldova și le sunt facilități de transport de acasă sau către casă.

„Sunt firme de transport rutier care, în momentul de față, au stații în aeroport și cărora le asigurăm condiții să aștepte pasagerii pe care să îi ducă spre Chișinău, Bălți sau Orhei. De asemenea, sunt mai multe firme care oferă servicii de transport ocazional, care aduc pasageri din Republica Moldova”, a spus șeful Aeroportului Iași.

Aeroportul de la Iași este preferat de moldoveni, în condițiile în care de la mijlocul lunii martie low cost-ul Wizz Air nu mai operează zboruri din Chișinău, respectiv pasagerii și-au îndreptat atenția spre aeroportul din Iași. În plus, o altă companie aeriană low-cost, Ryanair, a început să zboare din Iași.

De pe Aeroportul de la Iași în anul 2022 au fost transportați 1,5 milioane de pasageri, fiind un record în istoria aerogării ieşene. Pentru anul 2023 aeroportul de peste Prut planifică un trafic de 1,8 milioane de pasageri.

În prezent aeroportul de la Chișinău se confruntă cu o criză de curse aeriene, în condițiile în care unul din principalii operatori Air Moldova are probleme financiare, iar cursele au fost împărțite între Fly One și Hi Sky. Recent, premierul Dorin Recean declara că până la sfârșitul lunii iulie problema de la Aeroportul Chișinău va fi soluționată.

„Suntem în discuții cu mai multe companii aeriene care să aducă servicii de handlilng și să susțină efortul creștere a companiile aeriene necorupte. În luna iulie vor fi eliminate constrângerile și incomoditățile create de Air Moldova. Or, în două săptămâni vom anunța exact ce va fi exact cu taxa de 9 euro”, spunea Recean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 10:22 // Actual //  Ursu Victor

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a criticat dur situația din sectorul energetic al Republicii Moldova, acuzând autoritățile de incompetență, corupție și lipsă de soluții pentru criza actuală. Într-o postare publică, Plângău a calificat acțiunile guvernului drept un „sabotaj” împotriva intereselor naționale, menționând că responsabilitatea revine direct unor oficiali precum ministrul Energiei, Victor Parlicov, și premierul Dorin Recean.

„Am consumat cel mai scump gaz din istorie timp de doi ani, iar iarna aceasta ne prinde fără soluții concrete pentru asigurarea măcar a unui minim de gaz. Dacă Parlicov ar fi avut pic de obraz, și-ar fi dat demisia demult, împreună cu Recean,” a declarat Plângău.

El a subliniat că Blocul „Împreună” a propus deja soluții concrete, inclusiv un proiect de lege și un mecanism pentru compensații, însă guvernul actual preferă să depindă de ajutorul extern, ceea ce, în opinia liderului Platformei DA, „este o iritare a demnității noastre naționale.”

Plângău a mai afirmat că anumite decizii din sectorul energetic au fost luate în interesul unor grupuri restrânse, sugerând că ar exista oficiali care au beneficiat financiar de pe urma acestei crize. „Războiul hibrid poate acoperi orice act de corupție și incompetență, dar moldovenii vor fi cei care plătesc prețul,” a avertizat el.

În prezent, prețul metanului pela hubul gazier TTF depășește 500 de dolari per mia de metri cubi, iar în rezultat ANRE a aprobat majorarea tarifelor cu peste 30%, la 16,74 lei metrul cub.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală