Afacerea din ecommerce a lui Sturza strânge rândurile! Creștere modestă în 2022

26 Apr. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Apr. 2022, 09:17 // Actual //  bani.md

Piața de ecommerce va continua să crească și în acest an, însă sub nivelul din 2020, un an atipic pentru sectorul de retail online, estimează Sergiu Chirca, CEO-ul retailerului Elefant.ro, fondat de omul de afaceri Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova și proprietarul fondului de investiții Fribourg Capital.

La finalul anului trecut, piața de comerț electronic din România a atins pragul de 6,2 miliarde de euro, cu aproximativ 10% mai mult decât în 2020, când valoarea comerțului online a fost estimată la 5,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor ARMO, GPeC și ale principalilor jucători din domeniu.  Creșterea a fost însă sub previziunile inițiale, potrivit cărora era așteptată o creștere cu 15 puncte procentuale și vânzări online în valoare de 6,5 miliarde de euro la final de an. „Dacă ne uităm pe termen lung, în ultimii ani comerțul online a înregistrat niște creșteri foarte bune. Tot mai multe companii raportează această dinamică ca medie a ultimilor 2-3 ani exact din aceste motive, pentru că tindem să comparăm ani atipici. Un an nu seamănă cu celălalt. De aici vine și această dezamăgire, pe care eu o văd în schimb ca o tendință foarte bună”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Sergiu Chirca, CEO Elefant.ro.

Inflația și războiul de la graniță nu vor afecta creșterea sectorului de ecommerce, mai ales că oamenii s-au obișnuit cu achizițiile online, trend care se va menține în continuare. Cel mai probabil este ca achizițiile mari să aibă de suferit, pe fondul scumpirilor din ultima perioadă.  „În mod normal, atunci când suntem într-un mediu inflaționist, bineînteles că puterea de cumpărare scade și suferă în primul rând achizițiile mari, ceea ce ține de echipamente pentru casa sau mobilier. De exemplu, noi la Elefant ne poziționăm foarte mult în zona de carte, cadouri, care nu sunt o parte importantă în bugetul de familie, dar sunt niște lucruri la care nu se va renunța. Per total, eu zic că vom avea o creștere modestă în acest an, probabil undeva la nivelul anului trecut”, mai spune acesta.  Odată cu creșterea sectorului de comerț online și apariția a tot mai mulți jucători în piață, consumatorii români au devenit mult mai educați și mai exigenți atunci când aleg de unde să-și achiziționeze produsele.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 

 

Realitatea Live

03 Nov. 2024, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Nov. 2024, 12:49 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a solicitat sprijin din partea „țării prietene” pentru a combate criza de pe piața untului, unde prețurile au crescut cu aproape 26% de la începutul anului. Autoritățile ruse au anunțat că pentru prima dată în istorie, Emiratele Arabe Unite au început să exporte unt în Rusia, conform unei declarații a serviciului de presă al Rosselchoznadzor, citată de Izvestia.

Din 18 octombrie, au fost importate 90 de tone de unt din Emiratele Arabe Unite, iar începând cu 27 octombrie, au început importurile și din Turcia. De asemenea, au avut loc negocieri pentru achiziții din India și Iran, au raportat surse din Ministerul Agriculturii.

Creșterea rapidă a prețurilor untului a început odată cu venirea toamnei, prețul crescând cu 5,07% în septembrie și cu 6,58% între 1 și 28 octombrie. Conform datelor de la Rosstat, acest salt de prețuri a fost cel mai mare înregistrat din octombrie 2007, când untul s-a scumpit cu 12,7% într-o lună. La sfârșitul lunii octombrie, creșterea anuală a prețului untului a ajuns la 25,7%, iar în supermarketurile din marile orașe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg, au fost raportate numeroase cazuri de furturi.

Dmitri Leonov, vicepreședinte al „Rusprodsoyuz”, a explicat că criza pe piața untului a fost provocată de creșterea prețurilor la grăsimile importate, dificultățile întâmpinate de fabrici în operarea echipamentului importat și de deficitul de materie primă. De asemenea, lipsa personalului și creșterea ratei de politică monetară au contribuit la această situație. La sfârșitul lunii octombrie, mai multe mari fabrici au suspendat parțial sau complet producția de unt, inclusiv compania H&N (brandul „Prostokvashino”), „Milkom”, și diverse fabrici de lapte.

Pe 31 octombrie, vicepremierul Dmitri Patrușev a convocat o întâlnire urgentă pentru a discuta situația de pe piața untului, dând oficialilor un termen de două săptămâni pentru a stabiliza prețurile. Boris Cernîșov, vicepreședintele Dumei de Stat, a propus înghețarea prețurilor untului în rețelele de retail, care sunt acum monitorizate de FAS.

Autoritățile iau măsuri pentru a importa unt din străinătate, iar surse din Ministerul Agriculturii au menționat că se consideră posibilitatea de a scuti de taxe vamale untul importat din țări „prietene”, care nu fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău