Creditul în lei se scumpește și mai mult

26 Apr. 2022, 09:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2022, 09:58 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 9,64 la sută majorându-se cu 0,43 puncte procentuale, la cele în valută – 3,96 la sută cu 0,17 p.p mai puțin, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, rata medie nominală ponderată la creditele acordate în moneda națională a crescut cu 2,41 p.p., la cele în valută s-a micșorat cu 0,19 p.p, iar la cele atașate la cursul valutei s-a micșorat cu 0,36 p.p.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna martie 2022, s-a micșorat comparativ cu luna precedentă cu 2,9 la sută și a constituit 1 030,8 milioane lei. Rata medie la aceste credite s-a majorat cu 0,54 p.p.

Din perspectiva scopului creditelor acordate, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (65,1 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 11,34 la sută (+0,67 p.p. comparativ cu luna precedentă și +6,06 p.p. comparativ cu martie 2021).

Rata medie la creditele imobiliare s-a majorat cu 0,24 p.p față de luna precedentă și cu 1,72 p.p. față de martie 2021.

De menționat că 97,2 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională (99,8 la sută din totalul creditelor de consum).

Creditele în moneda națională cu termene de la 2 până la 5 ani, fiind cele mai solicitate în luna de raportare, au fost acordate cu o rată medie de 10,17 la sută (persoanelor juridice – cu 9,36 la sută, persoanelor care practică activitate – cu 11,52 la sută, iar persoanelor fizice – cu 11,44 la sută).

Cea mai mare rată medie la creditele acordate în moneda națională a fost înregistrată la creditele cu termenul de rambursare de la 2 până la 5 ani, constituind 10,17 la sută.

Creditele în valută cu termene de la 2 până la 5 ani (care au avut cel mai mare volum în luna de raportare) au fost acordate cu o rată medie de 4,15 la sută (persoanelor juridice li s-au acordat credite cu o rată de 4,15 la sută, iar persoanelor fizice cu o rată medie de 6,38 la sută.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este o țara neutră și pașnica, însă țara noastră are un sector de apărare foarte slab, a comentat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu declarațiile de săptămâna trecută a oficialilor occidentali de a înarma Republica Moldova la standardele NATO.

Președinta a precizat că nu a avut discuții concrete pe acest subiect și că a văzut doar în presă declarațiile.

Cert este că Moldova are un sector de apărare destul de slab și trebuie consolidat, fortificat. Primim asistență din parte Uniunii Europene prin așa numita inițiativă de Pace și în discuțiile cu conducerea armatei o sa vedem dacă sunt alte necesități pe care le-am putea satisface din aceste ajutoare”, a explicat Sandu.

Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești, a declarat ministrul de externe Liz Truss săptămâna trecută.

Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfășurare discuții cu aliații despre cum poate NATO să ajute națiunile mici să se apere.

Diplomatul a mai spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin a păstrat „ambițiile de a crea o Rusiei mai mare”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău