Afacerea gazul a Guvernului! Sturza: Ați cumpărat la prețuri de trei ori mai mari! Tot de la acei care v-au dat credite

16 Ian. 2023, 15:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2023, 15:01 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, prețul la gazul natural la bursă ICE a atins un minim din septembrie 2021 – 654,9 USD  pentru o mie de m cubi. Vă reamintesc că maximul 3600 USD a fost atins în august 2022. Astăzi e tentant să zici v-am spus eu că va scădea, dar voi ce ați făcut? Ați luat credite și ați cumpărat la prețuri de trei ori mai mari?! Și de la cine? Tot de la acei care v-au dat credite… a explicat într-o postare fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza.

Potrivit lui Sturza, și prețul la curentul electric s-a dus în „cap”. Unicul lucru care rămâne constant sunt tarifele și datoriile. „Cine e  de „vină”? Tot Occidentul, bată-l vina! S-a aprovizionat, a economisit, a dezvoltat alternative și… l-a lăsat pe Putin cu buza umflată.

„Pentru Republica Moldova, care cu un entuziasm stahanovist s-a aprovizionat în această perioadă, apar câteva probleme. Ce vom face cu stocurile de gaz scumpe, stocurile care sunt mult peste un minim tehnic necesar? Cum vom ajusta tarifele la gaze și energie la condițiile pieței, căci nu pot moldovenii să achite mai mult decât nemții? Cum vom compensa diferențele dintre tarife și ratele la credite? Cred că această bucurie cu scăderea dramatică a prețurilor pe piețele energetice stârnește mare bătaie de cap și insomnie nu numai la Moscova, dar și la Chișinău”, a punctat omul de afaceri.

Fostul premier spune că: „să nu prea dați crezare vorbelor că cineva a știut exact care va fi evoluția prețurilor. În momentul de maximă incertitudine unica strategie a unei guvernări responsabile nu a fost prețul, ci existența energiei”.

Omul de afaceri spune că un lucru care s-a și întâmplat în mare în Moldova. „Un lucru mă miră puțintel. Eu, la un moment dat coordonam din oficiu tranzacționarea a aproximativ 10 milioane tone de țiței și produse derivate. De tranzacții era responsabilă o echipă alcătuită din 35 de specialiști de cea mai înaltă calificare localizată în inima pieței – Zug, Elveția. Traderi, finanțiști, logistică, zeci de monitoare, algoritmi. Și pe deasupra eu, a cărui funcție, la drept vorbind, era să le servesc cafea și apă rece. Lupta se dădea pe fiecare cent la baril, pentru fiecare zecime de cent la fraht. Hedging pe preț, condiții. Astfel, zburam în „cosmos” instantaneu. Mă tot bântuie un gând – unde este la Chișinău acel „Zug” și cine este acea echipă misterioasă care tranzacționează de miliarde de dolari energie? Că cine aduce cafea și apă rece, știm cu toții”, conchide fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău