Scandalos! Stufoasa lege a drepturilor de autor lasă autorii fără bani. Guvernul și Parlamentul – trase pe sfoară

16 Ian. 2023, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2023, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Eugen Turuta, doctor habilitat în științe tehnice a acuzat, într-o conferință de presă, AGEPI-ul că a promovat o lege cu multe carențe, care deși a fost votată cu mai puțin de jumătate de an deja trebuie modificată. Ba mai mult, autorii nu-și pot încasa remunerarea din operele care le-au fost preluate.

„În legea veche din 2010 era reflectat cuantumul remunerației se va plăti de către importatorii echipamentelor care pot fi utilizate pentru reproducere. Iar cuantumul remunerației va fi de cel puțin 3% din suma încasată din vânzarea echipamentelor și era încasată de către Organizațiile de gestiune colectivă, membrii căreia primeau această remunerare compensatorie”, a punctat Turuta.

Potrivit lui, în noua lege plata compensatorie a fost redusă la 0,3% „Eugen Rusu, directorul AGEPI declara înainte de aprobarea legii că încasările autorilor vor crește cu 3 mil. de lei. Este o aberație, în condițiile în care a fost redus cuantumul remunerației organizațiilor de gestiune colectivă”, a prcizat Turuta.

„Cel mai interesant  este că la data de 15 decembrie 2022, nomenclatorul referitor la echipamente a fost votat în Parlament și în lege se spune că anexa la legea din 2014 se abrogă și se înlocuiește o anexă nouă. Dar în legea nou se regăsește nomenclatorul din legea veche unde apar utilaje vechi precum mp3 playere, care nu se mai importă, respectiv remunerația nu mai poate fi încasată. 90% din remunerație până a intra în vigoare noua lege o reprezentau telefoanele mobile care au codul vamal 8517 12000. În nou nomenclator așa cod vamal nu există și a fost introdus un alt cod vamal – smartphone-urile au fost înlocuite cu telefoane inteligente”, a remarcat Turuta.

În legea cu privire la echipamente importate la punctul 2 Guvernul în termen de 6 luni va prezenta Parlamentului modificările cu privire la legea drepturilor de autor – o lege care a fost votată jumătate de an în urmă. „Cert este că Guvernul și Parlamentul au fost induși în eroare de către AGEPI cu noua lege”, a punctat Turuta.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău