Scandalos! Stufoasa lege a drepturilor de autor lasă autorii fără bani. Guvernul și Parlamentul – trase pe sfoară

16 Ian. 2023, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2023, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Eugen Turuta, doctor habilitat în științe tehnice a acuzat, într-o conferință de presă, AGEPI-ul că a promovat o lege cu multe carențe, care deși a fost votată cu mai puțin de jumătate de an deja trebuie modificată. Ba mai mult, autorii nu-și pot încasa remunerarea din operele care le-au fost preluate.

„În legea veche din 2010 era reflectat cuantumul remunerației se va plăti de către importatorii echipamentelor care pot fi utilizate pentru reproducere. Iar cuantumul remunerației va fi de cel puțin 3% din suma încasată din vânzarea echipamentelor și era încasată de către Organizațiile de gestiune colectivă, membrii căreia primeau această remunerare compensatorie”, a punctat Turuta.

Potrivit lui, în noua lege plata compensatorie a fost redusă la 0,3% „Eugen Rusu, directorul AGEPI declara înainte de aprobarea legii că încasările autorilor vor crește cu 3 mil. de lei. Este o aberație, în condițiile în care a fost redus cuantumul remunerației organizațiilor de gestiune colectivă”, a prcizat Turuta.

„Cel mai interesant  este că la data de 15 decembrie 2022, nomenclatorul referitor la echipamente a fost votat în Parlament și în lege se spune că anexa la legea din 2014 se abrogă și se înlocuiește o anexă nouă. Dar în legea nou se regăsește nomenclatorul din legea veche unde apar utilaje vechi precum mp3 playere, care nu se mai importă, respectiv remunerația nu mai poate fi încasată. 90% din remunerație până a intra în vigoare noua lege o reprezentau telefoanele mobile care au codul vamal 8517 12000. În nou nomenclator așa cod vamal nu există și a fost introdus un alt cod vamal – smartphone-urile au fost înlocuite cu telefoane inteligente”, a remarcat Turuta.

În legea cu privire la echipamente importate la punctul 2 Guvernul în termen de 6 luni va prezenta Parlamentului modificările cu privire la legea drepturilor de autor – o lege care a fost votată jumătate de an în urmă. „Cert este că Guvernul și Parlamentul au fost induși în eroare de către AGEPI cu noua lege”, a punctat Turuta.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău