Afaceri de la Zero. Iurie Ciobanu s-a mutat în România din Moldova pentru a-şi deschide un business în construcţii

14 Apr. 2023, 19:47
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
14 Apr. 2023, 19:47 // Oameni şi Idei //  bani.md

Iurie Ciobanu s-a mutat în toamna anului 2019 în România din Republica Moldova, pentru a-şi deschide un business în domeniul amenajărilor. Cu toate că Iurie Ciobanu activa în acelaşi domeniu în Republica Moldova, motivul pentru care a ales să se mute în România a fost pentru că piaţa locală este mult mai mare.

Iunonix, firmă de amenajări pentru interior şi exterior, a fost înfiinţată în luna martie a anului 2020, la începutul pandemiei, însă acest lucru nu l-a speriat pe antreprenor, care a decis să meargă mai departe. Perioada pandemiei s-a dovedit a fi una bună pentru micul business din zona de construcţii, având în vedere că multă lume a investit în amenajări.

„Am avut mulţi proprietari care au apelat la noi, s-au mutat de la bloc la case şi au avut nevoie de amenjări. Sunt foarte mulţumit de cererile pe care le-am avut, chiar nu m-am aşteptat. Eu trecând printr-o mutare, începând de la zero aici, nu doar businessul dar şi viaţa, nu cunoşteam pe nimeni. A mers bine“, spune Iurie Ciobanu.

Multe dintre lucrările firmei au fost în Bucureşti şi Ilfov, însă au existat şi cereri venite din alte zone ale ţării precum Bran şi Braşov. Antreprenorul spune că multe dintre cereri vin din recomandările foştilor clienţi şi că, momentan, nu are în plan să îşi deschidă un site de prezentare, pentru că promovarea prin recomandare funcţionează foarte bine pentru micul business.

Iurie Ciobanu are o echipa formată din circa 10 oameni, însă în perioadele aglomerate, numărul acestora poate creşte, având colaboratori cu care mai lucrează. În funcţie de cereri, firma poate face diverse tipuri de lucrări. Miruna Diaconu

„Suntem mai mult axaţi pe domeniul amenajărilor curţilor cu pavele, montarea pavelelor, dalelor, bordurilor, nu doar curţi ale caselor, dar şi parcări, curţile blocurilor.  Construim şi case, însă doar parter, etaj şi mansardă, nu ne ducem mai sus, le facem de la zero şi până la partea de amenajări“, mai spune antreprenorul.

Anul trecut, Iunonix a avut un rulaj de circa 400.000 lei, însă anul acesta a început cu o cerere mai slabă faţă de ultimii ani.

„Avem câteva lucrări în vară, dar astea sunt stabilite de mai mult timp. Prima parte a anului a stagnat, ne-am cam speriat, însă vedem că se dezmorţeşte, încep lucrările. Sperăm ca acest an să nu fie mai rău ca anul trecut“, spune el.

În această perioadă, clienţii se uită foarte atent la preţuri, iar dacă există alternative mai ieftine ale materialelor de construcţii, optează pentru acestea.

Mai mult, Iurie Ciobanu spune că, în ultimul an, preţul materialelor de construcţii a crescut, în medie, cu 20%.

„Oamenii caută o soluţie ca să se încadreze în buget. Am avut discuţii cu oamenii, care ne ziceau că aceeaşi lucrare era mai ieftină anul trecut, însă trebuie să le explic că ne-au crescut costurile foarte mult. Am încercat să absorbim o parte din creşteri, am majorat preţurile noastre cu circa 10% în acest an“, mai spune anteprenorul.

Pe viitor, Iurie Ciobanu îşi doreşte să crească numărul de angajaţi, dar şi să treacă pe partea de imobiliare, prin construirea unor case, pe care ulterior să le vândă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău