Afaceri macabre în Cimitirul Central din Chișinău! Schema prin care se achită bani grei pentru un loc de veci

20 Ian. 2024, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Ian. 2024, 14:22 // Actual //  bani.md

Locurile de veci de la Cimitirul Central devin subiect de controverse, dezvăluind un business aparent profitabil, dar controversat, susține Dragoș Galbor, președintele Partidului Național Moldovenesc. Acesta a expus o practică prin care mormintele unor personalități istorice care au susținut Unirea Basarabiei cu România în 1918 sunt șterse pentru a face loc unor noi cavouri, iar costurile locurilor de veci ajung de la mii la zeci de mii de euro, cu sume chiar și de sute de mii.

Motivul principal invocat este lipsa de spațiu, iar locurile noi sunt construite sau săpate pe terenurile mormintelor istorice, uitate și nerevendicate. Un exemplu notoriu este un cavou amplasat la intrarea în cimitir, dinspre strada Armenească, care aparține unei familii bogate din Chișinău. Acesta a fost construit pe locurile de veci ale membrilor dinastiei de boieri Hîncu, o acțiune ce a stârnit critici pentru lipsa de gust și modestie a acestui proiect grandios.

Modul în care funcționează acest business cu morminte la Cimitirul Central este dezvăluit de Dragoș Galbor. Selecționează un număr de morminte vechi, de obicei din secolul 18-19, cu cruci sau pietre funerare deteriorate. Administrația cimitirului acoperă aceste morminte cu gunoi sau moloz și așteaptă un an. Dacă în acest interval nimeni nu revendică locul, se consideră că este disponibil pentru a fi săpat și transformat într-un cavou nou, cu 6-8 locuri.

Astfel, un mormânt vechi devine sursă pentru mai multe locuri de veci noi, iar această practică este denumită cu termenul „business-business” de către Galbor. Partea controversată a acestei afaceri este că sunt afectate și mormintele unor personalități istorice, punând sub semnul întrebării respectul pentru memoria acestora.

Ultimele date de la primăria Chișinău arată că cel mai scump costă o rezervare în Cimitirul Central rezervarea costă 9350 de lei, cu 56% mai muult, iar o înhumare curentă – 2250 de lei cu 1,5 ori mai mult. În Cimitirul Sf. Lazăr o rezervare ajunge la 6800 de lei cu 62% mai mult, iar o înhumare – 1700 de lei, cu 1,7 ori mai scump. Taxa anuală de întreținere a rămas neschimbată – 240 de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO