Agonie la Tiraspol! Enclava lui Krasnoselski, amorțită de frig și fără bani. Chișinăul cumpără gaz și curent din UE

22 Oct. 2022, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Oct. 2022, 11:13 // Actual //  bani.md

România va mai livra încă 100 MW de curent Republicii Moldova, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, după ce ieri, 21 octombrie, pretinsul lideri de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski declară că reduce la 27% livrările de curent către Republica Moldova, iar din noiembrie la 23%. Ba mai mult, a și decretat stare de urgență în economie.

„Azi, cât și în acest weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Începând de luni, vom avea un deficit mai mare de energie electrică ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică. Tot luni, vom veni cu informații suplimentare despre acest deficit.

Potrivit lui, au fost identificate alte 100 MW de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România va livra 235 MW. Totodată, Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România. Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană.

Energia achiziționată de pe piața europeană este mai scumpă. Prețul la bursă, de exemplu, în România ajunge la 149 euro MW și ajunge la 214 euro MW în Grecia. Respectiv, în Republica Moldova tariful pentru consumatorii finali ar putea crește și el.

În prezent, consumatorii Premier Energy achită 3,15 lei Kw/h, iar cei deserviți de FEE Nord achită 3,21 lei Kw/h.

În cazul în care Republica Moldova va achiziționa energie electrică exclusiv de pe piața europeană, enclava separatistă s-ar putea cu o catastrofă umanitară, avertizează experții. Regiunea rămâne fără buget, în condițiile în care cea mai mare parte a veniturilor veneau din livrările de energie electrică pe malul drept. Or, pentru producerea energiei electrice, dar și pentru funcționarea companiilor mari, Transnistria nu achită gazul rusesc consumat de peste trei decenii, acumulând o datorie de aproximativ 8 miliarde de dolari. Rusia tolerează, fără niciun reproș, creșterea acestei datorii.

 

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 14:23 // Actual //  Ursu Victor

NuScott Bessent, miliardarul care conduce un fond speculativ și fost nominalizat de Donald Trump pentru funcția de secretar al Trezoreriei SUA, a prezentat în fața senatorilor americani un plan economic agresiv care vizează consolidarea puterii economice a Statelor Unite și contracararea rivalilor geopolitici. Într-o audiență de confirmare desfășurată joi, Bessent a susținut politica tarifară a fostului președinte și a pledat pentru menținerea reducerilor fiscale și relaxarea reglementărilor interne, în încercarea de a transforma economia americană, cea mai mare din lume.

„Trebuie să protejăm lanțurile de aprovizionare vulnerabile și să folosim sancțiunile într-un mod coordonat pentru a proteja securitatea națională a Statelor Unite”, a declarat Bessent, subliniind că dolarul american trebuie să rămână principala monedă de rezervă globală. În același timp, Bessent a subliniat importanța reînnoirii reducerilor fiscale pentru persoane fizice și companii, adoptate în 2017, avertizând că renunțarea la aceste măsuri ar putea declanșa o „criză economică majoră” în Statele Unite, cu impact negativ asupra clasei de mijloc și a celor cu venituri mici.

Politica externă și sancțiuni economice: presiune asupra Rusiei și altor adversari
Bessent a abordat și politica economică internațională, anunțând un sprijin ferm pentru sancțiuni mai dure împotriva sectorului petrolier din Rusia. „Dacă președintele Trump solicită acest lucru, voi sprijini impunerea unor sancțiuni mai severe asupra marilor companii petroliere rusești, pentru a forța Rusia să negocieze”, a spus Bessent, referindu-se la situația din Ucraina. Aceasta declarație a influențat imediat piața petrolului, prețul țițeiului Brent crescând cu peste 1 dolar, ajungând la 81 de dolari pe baril.

Pe lângă presiunea asupra Rusiei, se estimează că noua administrație va intensifica sancțiunile și împotriva petrolului iranian și venezuelean, continuând politica de izolare economică a rivalilor geopolitici ai SUA.

O eră a suprematiei dolarului și a economiei interne mai puternice. Bessent a subliniat că politica economică a administrației Trump va promova nu doar stabilitatea economică în interiorul Statelor Unite, dar și va reafirma poziția dolarului ca monedă globală de rezervă. Cu sancțiuni economice mai dure și reduceri fiscale extinse, administrația viitoare vizează o eră în care Statele Unite să își consolideze atât influența economică, cât și puterea strategică pe plan internațional.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală