Agonie la Tiraspol! Enclava lui Krasnoselski, amorțită de frig și fără bani. Chișinăul cumpără gaz și curent din UE

22 Oct. 2022, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2022, 11:13 // Actual //  Lupu Eduard

România va mai livra încă 100 MW de curent Republicii Moldova, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, după ce ieri, 21 octombrie, pretinsul lideri de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski declară că reduce la 27% livrările de curent către Republica Moldova, iar din noiembrie la 23%. Ba mai mult, a și decretat stare de urgență în economie.

„Azi, cât și în acest weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Începând de luni, vom avea un deficit mai mare de energie electrică ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică. Tot luni, vom veni cu informații suplimentare despre acest deficit.

Potrivit lui, au fost identificate alte 100 MW de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România va livra 235 MW. Totodată, Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România. Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană.

Energia achiziționată de pe piața europeană este mai scumpă. Prețul la bursă, de exemplu, în România ajunge la 149 euro MW și ajunge la 214 euro MW în Grecia. Respectiv, în Republica Moldova tariful pentru consumatorii finali ar putea crește și el.

În prezent, consumatorii Premier Energy achită 3,15 lei Kw/h, iar cei deserviți de FEE Nord achită 3,21 lei Kw/h.

În cazul în care Republica Moldova va achiziționa energie electrică exclusiv de pe piața europeană, enclava separatistă s-ar putea cu o catastrofă umanitară, avertizează experții. Regiunea rămâne fără buget, în condițiile în care cea mai mare parte a veniturilor veneau din livrările de energie electrică pe malul drept. Or, pentru producerea energiei electrice, dar și pentru funcționarea companiilor mari, Transnistria nu achită gazul rusesc consumat de peste trei decenii, acumulând o datorie de aproximativ 8 miliarde de dolari. Rusia tolerează, fără niciun reproș, creșterea acestei datorii.

 

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău