Ai bani de investit? Statul se împrumută de la cetățeni și extinde perioada – 10 ani

23 Sept. 2023, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2023, 12:50 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Finanțelor din Moldova anunță o mișcare semnificativă în dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat, prin emiterea pentru prima dată a obligațiunilor de stat cu o maturitate de 10 ani. Aceste obligațiuni vor fi plasate pe piață la data de 27 septembrie, reprezentând un pas major în extinderea portofoliului de valori mobiliare de stat emise pe piața internă.

Această inițiativă face parte dintr-un obiectiv strategic pe termen lung al Ministerului Finanțelor, care vizează dezvoltarea și diversificarea ofertei de valori mobiliare de stat pentru investitori, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice. Valorile mobiliare de stat sunt considerate o alternativă atractivă de economisire la alte forme de investiții, cum ar fi depozitele bancare, acțiunile sau achizițiile imobiliare.

Una dintre principalele atracții ale acestor obligațiuni de stat este nivelul atractiv al dobânzii. Cu o dobândă de 8,25% pentru obligațiunile de stat pe 10 ani, acestea devin o opțiune atractivă pentru investitori, oferind un potențial de randament considerabil pe termen lung. Dobânda pentru alte tipuri de valori mobiliare de stat este, de asemenea, atractivă, variind de la 7,07% pentru termen de 364 zile la 8,00% pentru termen de 7 ani.

Această emisiune de obligațiuni de stat pe 10 ani va completa curba randamentelor, alături de obligațiunile de stat pe termen de 2, 3, 5 și 7 ani, emise deja de Ministerul Finanțelor. Mai mult decât atât, aceasta va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață și va sprijini planul de dezvoltare a economiei naționale, deoarece banii investiți în aceste valori mobiliare de stat sunt considerați un instrument financiar sigur și beneficiază de garanția integrală a statului.

Este important de menționat că, pentru a participa la licitațiile de plasare a valorilor mobiliare de stat, persoanele fizice și juridice, rezidente sau nerezidente, trebuie să utilizeze serviciile băncilor-dealeri primari. Această emisiune de obligațiuni de stat reprezintă o oportunitate semnificativă pentru investitori să-și diversifice portofoliile și să obțină randamente atractive pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău