Cei cu acoperișuri inflamabile nu-și mai pot instala panouri solare. ANRE interzice

23 Sept. 2023, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2023, 12:29 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o avertizare importantă pentru solicitanții actelor de corespundere emise în urma examinării centralelor electrice noi, cu privire la interdicția amplasării surselor de energie regenerabilă pe acoperișurile construite cu învelitori combustibile.

Conform regulilor generale de apărare împotriva incendiilor din Republica Moldova, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 847/2022, este interzisă amplasarea centralelor electrice noi pe acoperișurile realizate din elemente constructive fabricate din materiale combustibile (C1-C4) și hidroizolante cu materiale clasificate ca fiind combustibile (C1-C4), care ar putea contribui la propagarea incendiilor de pe învelișul acoperișului către structura de susținere a acestora. Această interdicție este valabilă indiferent de gradul de rezistență la foc al clădirii respective.

Mai trebuie menționat că, potrivit pct. 74 din Regulile generale de apărare împotriva incendiilor din Republica Moldova, este permisă instalarea centralelor electrice noi pe acoperișurile realizate din elemente constructive nepericuloase la incendiu (KO) precum planșee monolite, planșee prefabricate etc., care sunt hidroizolate cu materiale combustibile, cum ar fi mastic bituminos, carton asfaltat, pastă hidroizolantă, membrană lichidă, bandă bituminoasă sau rășină bituminoasă, la fel și pe acoperișurile cu înveliș din foi de ardezie sau țiglă metalică montate pe elemente constructive cu clase de pericol de incendiu K1-K3.

Astfel, ANRE, în calitate de organism de reglementare în domeniul energetic, aduce la cunoștința electricienilor autorizați, proiectanților de centrale electrice și beneficiarilor finali importanța respectării acestor reguli și norme pentru a asigura funcționarea în siguranță și pentru a preveni riscurile legate de incendii în cadrul instalațiilor electrice. Respectarea acestor prevederi este esențială pentru menținerea unui mediu de lucru și de viață sigur și fără pericole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău