Studiu: Europenii vor să vadă cum pot fi conectate calea ferată moldovenească și ucraineană la cea comunitară

21 Oct. 2022, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Oct. 2022, 14:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat un studiu de pre-fezabilitate pentru a evalua cum pot fi conectate mai bine reţelele feroviare din Ucraina şi Republica Moldova cu reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T), informează un comunicat de presă al BEI.

Ecartamentul şinelor de cale ferată din majoritatea UE este diferit de cel din ţările din fosta URSS, ceea ce face dificilă livrarea mărfurilor în ambele direcţii. Această problemă poate fi rezolvată prin extinderea ecartamentului şinelor de cale ferată din UE peste graniţele Poloniei şi României în Ucraina şi Republica Moldova.

Studiul de pre-fezabilitate lansat pe 21 octombrie este un pas important în pregătirea unei mai bune conectivităţi între UE, Ucraina şi Republica Moldova după război.

„Acest studiu este una dintre măsurile pe termen mediu şi lung prevăzute în Planul de acţiune pentru culoarele de solidaritate şi de asemenea are o legătură strânsă cu propunerea Comisiei din luna iulie, privind extinderea reţelei TEN-T în Ucraina şi Republica Moldova. În acest fel pregătim cadrul pentru soluţii pe termen lung, sprijinim Ucraina în schimburile sale comerciale de după război şi reconstrucţia ţării”, a declarat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

JASPERS, divizia de consultanţă tehnică a BEI, este responsabilă de finalizarea studiului de pre-fezabilitate până în luna mai 2023, în strânsă cooperare cu toate ţările implicate, scrie Agerpres.

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că şi-a modificat propunerea legislativă din luna decembrie 2021 privind revizuirea Regulamentului pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport (TEN-T), în ideea prelungirii a patru coridoare TEN-T până în Ucraina şi Republica Moldova. Printre modificările avute în vedere de Comisie se numără în special prelungirea Coridorul Marea Nordului – Marea Baltică via Lvov şi Kiev până la Mariupol, prelungirea Coridorului TEN-T Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee până la Odesa via Lvov şi Chişinău precum şi prelungirea coridoarelor Marea Baltică-Marea Adriatică şi Rin-Dunăre până la Lvov.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În august, mercenarul făcea spectacol cu ​​„craniul Azov” în mână, decretând: acesta este sfârşitul tuturor ucrainenilor.

Anul trecut, Manguşev apăruse în mână, pe scenă, cu craniul unui ucrainean (detalii, AICI). Soţia lui acuză acum Moscova pe canalele de Telegram fidele literei „Z”.

Manguşev, căpitanul unui batalion rus poreclit Bereg, a fost rănit ieri seară cu o împuşcătură în cap şi transportat la spitalul din oraşul Stahanov „în stare gravă, dar stabilă”.

Prietenul şi colegul său, Boris Rozhin, a postat fotografii cu Manguşev întins pe un pat de spital, cu capul bandajat şi plin de sânge, pe canalul său Telegram.

Soţia reclamă o tentativă de crimă
Potrivit medicilor, bărbatul a fost împuşcat la o distanţă scurtă. Rozkin a spus că Manguşev a fost rănit la un punct de control din Stahanov, dar nu a oferit alte detalii. În prezent, autorităţile ruse din zonă nu au confirmat incidentul.

„Am scris Ministerului Apărării şi FSB-ului, nimeni nu investighează şi nimeni nu încearcă să-l salveze. Judecând după natura rănii, este o tentativă de crimă. Sau chiar o execuţie”, reclamă femeia.

Dinspre Kremlin au apărut zvonuri că Putin şi FSB-ul s-au săturat de şeful grupării Wagner şi îi dă diferite „semnale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău