Al șaselea pachet de sancțiuni: Liderii UE au convenit asupra unui plan de blocare a importurilor de petrol rusesc

31 Mai 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Mai 2022, 09:10 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui plan de blocare a peste două treimi din importurile de petrol rusești, transmite BBC.

Interdicția este un compromis care nu va afecta importurile de petrol prin conducte deocamdată, în urma opoziției Ungariei.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a oprit „o sursă uriașă de finanțare” pentru mașina de război rusă.

Măsurile fac parte dintr-un al șaselea pachet de sancțiuni aprobat la un summit de la Bruxelles, asupra căruia toate cele 27 de state membre au trebuit să cadă de acord.

Michel a spus că UE a convenit, de asemenea, măsuri puternice care vizează cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, și trei radiodifuzori care aparțin statului.

Membrii UE s-au luptat ore întregi pentru a-și rezolva divergențele legate de interzicerea importurilor de petrol rusești, principalul său adversar fiind Ungaria.

Compromisul a urmat săptămâni de dispute până când s-a convenit că va exista „o scutire temporară pentru petrolul care vine prin conducte către UE”, a declarat domnul Michel reporterilor.

Din acest motiv, sancțiunile imediate vor afecta numai petrolul rusesc transportat în UE pe mare – două treimi din totalul importat din Rusia.

Dar, în practică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că domeniul de aplicare al interdicției va fi mai larg, deoarece Germania și Polonia s-au oferit voluntar să-și reducă propriile importuri prin conducte până la sfârșitul acestui an.

„Au rămas aproximativ 10-11% care sunt acoperite de sudul Druzhba”, a spus Von der Leyen, referindu-se la conducta rusă care furnizează petrol către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Consiliul European va revizui această scutire „cât mai curând posibil”, a adăugat ea.

Interzicerea importurilor de petrol rusesc a fost propusă inițial de Comisia Europeană – care elaborează legi pentru statele membre – în urmă cu o lună.

Dar rezistența, în special din partea Ungariei, care importă 65% din petrolul său din Rusia prin conducte, a împiedicat ultima rundă de sancțiuni a UE.

Alte țări fără ieșire la mare, precum Slovacia și Republica Cehă, au cerut și ele mai mult timp din cauza dependenței lor de petrolul rusesc.

Premierul ungar Viktor Orban a menținut o atitudine dură în timpul discuțiilor, acuzând Comisia Europeană pentru că nu a negociat în mod corespunzător interdicția cu țările membre.

El a spus că energia este o „problemă serioasă” și că „avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summit, a îndemnat țările UE să înceteze „certurile” lor interne, declarând că au ajutat doar Moscova.

„Toate certurile din Europa trebuie să se termine, dispute interne care nu fac decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra dumneavoastră”, a spus Zelensky. „Este timpul să nu fiți separați, nu fragmente, ci un întreg”, a spus el.

Prim-ministrul letoniei Krisjanis Karins a spus că țările membre nu ar trebui să se „împotmolească” în propriile interese personale.

„Ne va costa mai mult. Dar sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu viața”, a spus el.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău