Superiahturile oligarhilor ruşi dispar din sistemele globale de urmărire pentru a evita sancţiunile Occidentului

30 Mai 2022, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mai 2022, 17:37 // Actual //  Lupu Eduard

Superiahturile oligarhilor ruşi sancţionaţi dispar din sistemele globale de urmărire în încercarea de a evita sancţiunile Occidentului, potrivit unei investigaţii a The Observer, scrie Business Insider.

Ziarul britanic a analizat datele AIS (automatic identification system), oferite de compania de urmărire VesselsValue, în vederea înţelegerii dispariţiei a şase iahturi deţinute de oligarhi ruşi sancţionaţi.

Activele includ un iaht Clio deţinut de industriaşul Oleg Deripaska, înregistrat ultima dată în Marea Neagră pe 18 aprilie; iahtul Galactica Super Nova al fostului CEO Lukoil Vagit Alekperov, văzut ultima dată în largul coastei croate pe 2 martie; şi nava Ocean Victory a lui Viktor Rashnikov, înregistrată ultima dată în Maldive pe 1 martie.

Alte superiahturi deţinute de magnatul îngrăşămintelor Andrey Melnichenko, magnatul de ţigări Igor Kesaev şi miliardarul Andrey Guryev au dispărut, de asemenea, din sistemele de urmărire în ultimele luni, în timp ce se aflau în Maldive şi Caraibe.

Sam Tucker de la VesselsValue a declarat pentru The Observer: „Este foarte posibil ca toate aceste nave să-şi fi oprit intenţionat emiţătoarele de semnal şi să fi intrat în modul incognito”

Un membru al echipajului unui superiaht deţinut de un oligarh sancţionat a declarat pentru The Guardian: „Ni s-a spus să oprim sistemul de identificare automată”.

Legea maritimă impune iahturilor să transmită un semnal pe distanţă lungă „pentru a spori securitatea transportului maritim şi a facilita protecţia mediului marin”, potrivit Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Ancheta Observer evidenţiază dificultatea în implementarea sancţiunilor menite să semene nemulţumirea în cercul apropiat al lui Putin şi să facă presiuni asupra preşedintelui rus pentru a pune capăt invaziei sale din Ucraina.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău