Amendamentul care a înfuriat avocații. Despre ce este vorba

17 Ian. 2022, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2022, 15:11 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu, le cere colegilor săi avocați să se solidarizeze și prin acțiuni civilizate să ceară deputaților excluderea din procedură parlamentară a amendamentului la legea cu privire la avocatură. Amendamentul buclucaș aparține președintei comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, și presupune că avocații pot fi reținuți, percheziționați sau arestați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Astfel, dacă amendamentul Olesei Stamate va fi aprobat de Parlament, din legislație va dispărea prevederea potrivit căreia avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Președintele Uniunii Avocaților califică argumentarea amendamentului drept una „josnică și umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției”.

„Acest amendament atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției. Faptul că aleșii poporului consideră ca în timpul exercitării profesiei de avocat, orice reprezentant al organului de urmărire penală poate să ne intimideze pentru ca nu suntem comozi cuiva, sau suntem prea vocali, sau deranjăm pe cei care protejează diferite interese, atunci este grav” spune președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu într-un mesaj pe Facebook.

Popescu spune că amendamentul contravine Legii Supreme și încalcă garanțiile profesionale ale apărătorilor.

“Țin să atrag atenția autorilor amendamentului, dar și societății că în conformitate cu art. 26 alin. (1), (4) din Constituția RM, dreptul la apărare este garantat. Amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepsește prin lege. Atât Legea fundamentală, cât și Legea 1260/2008 cu privire la avocatură, consacră principiul independenței exercitării profesiei de avocat. În acest sens, acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazurile reţinerii, aducerii silite, arestării, percheziționării avocatului, constituie o anumită garanție, care diminuează riscul abuzurilor, acțiunilor arbitrare, precum şi al acuzațiilor false împotriva avocatului de către persoane interesate”, mai spune Dorin Popescu.

Președintele Uniunii Avocaților menționează că avocații sunt actori apolitici, dar sunt nevoiți să riposteze politicului, pentru a-și apăra independența profesională. Dorin Popescu se arată convins că avocații nu se ascund în spatele imunității profesionale, iar dacă vor exista suspiciuni de acțiuni ilegale, Consiliul Uniunii Avocaților nu va acoperi eventuale fărădelegi.

„Faptul că aleșii poporului consideră ca în timpul exercitării profesiei de avocat, orice reprezentant al organului de urmărire penală poate să ne intimideze pentru ca nu suntem comozi cuiva, sau suntem prea vocali, sau deranjăm pe cei care protejează diferite interese, atunci este grav”, spune Popescu.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău