Analiză: Summitul CPE, ocazie unică de a prezenta liderilor europeni potențialul investițional al Moldovei

01 Iun. 2023, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
01 Iun. 2023, 15:11 // Actual //  Romaniuc Victoria

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) este o oportunitate excelentă de a atrage atenția viitorilor investitori străini. Iar proiectele deja aflate în proces de implementare pot demonstra potențialul investițional al Moldovei în diverse sectoare. Despre aceasta scrie Agenția InfoMarket, care a menționat  că „așa cum băncile se deschid acolo unde lucrează clienții lor, tot așa și politicienii atrag afaceri care, la rândul lor, caută și sprijin politic”.

Totodată, Agenția a trecut în revistă investițiile majore din ultimii ani în diverse domenii: comunicații și tehnologie, agricultură, energie, asigurări etc. În sectorul bancar, printre cele 10 bănci comerciale deținute de investitori străini, este remarcată Moldindconbank, al cărei acționar majoritar este Doverie United Holding AD din Bulgaria.

„Acest holding a luat naștere dintr-un fond de privatizare. Doverie funcționează de peste 20 de ani și a reușit să își stabilească o reputație de investitor serios. Principalul acționar al holdingului este Sopharma, cel mai mare grup de companii din Bulgaria, care cuprinde 50 de entități juridice. Acțiunile Sopharma sunt la mare căutare la Bursa de Valori din Sofia. Cu toate acestea, în 2020, acestea au fost depășite de acțiunile Doverie Holding, care s-a datorat achiziției Moldindconbank. În mod curios, spre deosebire de ceilalți doi noi investitori în băncile moldovenești, Doverie Holding nu a avut anterior în propria structură de acționariat nicio instituție financiară sau de credit”, se indică în comentariul Аgenției.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În decurs de doi ani, după cum s-a anunțat, în dezvoltarea și modernizarea băncii s-au investit peste 10 milioane de euro.

„Moldindconbank deține active de 26,5 miliarde de lei (a doua cea mai mare valoare din sistem); are 1,09 milioane de carduri de plată, 158 de subdiviziuni în țară (lider la acest capitol) și este o bancă de importanță sistemică”, se mai spune în analiză.

Potrivit portalului de știri economice, oricât de atractivă ar fi Moldova pentru investitorii cu tradiție, orice stat are nevoie de noi injecții – atât monetare, cât și tehnologice.

„Summitul Comunității Politice Europene este o ocazie unică pentru Moldova de a prezenta țara, pe teritoriul său, aproape tuturor statelor europene, reprezentate de liderii acestora. Afacerile îi urmează pe politicieni, la fel cum politicienii se ghidează după interesele economice ale oamenilor de afaceri. Este necesar să fie create condiții pentru ca interesele reciproce să coincidă în atragerea și protejarea investițiilor în Republica Moldova”, se mai arată în analiza Agenției InfoMarket.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău