Analiză: Summitul CPE, ocazie unică de a prezenta liderilor europeni potențialul investițional al Moldovei

01 Iun. 2023, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Iun. 2023, 15:11 // Actual //  MD Bani

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) este o oportunitate excelentă de a atrage atenția viitorilor investitori străini. Iar proiectele deja aflate în proces de implementare pot demonstra potențialul investițional al Moldovei în diverse sectoare. Despre aceasta scrie Agenția InfoMarket, care a menționat  că „așa cum băncile se deschid acolo unde lucrează clienții lor, tot așa și politicienii atrag afaceri care, la rândul lor, caută și sprijin politic”.

Totodată, Agenția a trecut în revistă investițiile majore din ultimii ani în diverse domenii: comunicații și tehnologie, agricultură, energie, asigurări etc. În sectorul bancar, printre cele 10 bănci comerciale deținute de investitori străini, este remarcată Moldindconbank, al cărei acționar majoritar este Doverie United Holding AD din Bulgaria.

„Acest holding a luat naștere dintr-un fond de privatizare. Doverie funcționează de peste 20 de ani și a reușit să își stabilească o reputație de investitor serios. Principalul acționar al holdingului este Sopharma, cel mai mare grup de companii din Bulgaria, care cuprinde 50 de entități juridice. Acțiunile Sopharma sunt la mare căutare la Bursa de Valori din Sofia. Cu toate acestea, în 2020, acestea au fost depășite de acțiunile Doverie Holding, care s-a datorat achiziției Moldindconbank. În mod curios, spre deosebire de ceilalți doi noi investitori în băncile moldovenești, Doverie Holding nu a avut anterior în propria structură de acționariat nicio instituție financiară sau de credit”, se indică în comentariul Аgenției.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În decurs de doi ani, după cum s-a anunțat, în dezvoltarea și modernizarea băncii s-au investit peste 10 milioane de euro.

„Moldindconbank deține active de 26,5 miliarde de lei (a doua cea mai mare valoare din sistem); are 1,09 milioane de carduri de plată, 158 de subdiviziuni în țară (lider la acest capitol) și este o bancă de importanță sistemică”, se mai spune în analiză.

Potrivit portalului de știri economice, oricât de atractivă ar fi Moldova pentru investitorii cu tradiție, orice stat are nevoie de noi injecții – atât monetare, cât și tehnologice.

„Summitul Comunității Politice Europene este o ocazie unică pentru Moldova de a prezenta țara, pe teritoriul său, aproape tuturor statelor europene, reprezentate de liderii acestora. Afacerile îi urmează pe politicieni, la fel cum politicienii se ghidează după interesele economice ale oamenilor de afaceri. Este necesar să fie create condiții pentru ca interesele reciproce să coincidă în atragerea și protejarea investițiilor în Republica Moldova”, se mai arată în analiza Agenției InfoMarket.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală