Analiză: Summitul CPE, ocazie unică de a prezenta liderilor europeni potențialul investițional al Moldovei

01 Iun. 2023, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Iun. 2023, 15:11 // Actual //  MD Bani

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) este o oportunitate excelentă de a atrage atenția viitorilor investitori străini. Iar proiectele deja aflate în proces de implementare pot demonstra potențialul investițional al Moldovei în diverse sectoare. Despre aceasta scrie Agenția InfoMarket, care a menționat  că „așa cum băncile se deschid acolo unde lucrează clienții lor, tot așa și politicienii atrag afaceri care, la rândul lor, caută și sprijin politic”.

Totodată, Agenția a trecut în revistă investițiile majore din ultimii ani în diverse domenii: comunicații și tehnologie, agricultură, energie, asigurări etc. În sectorul bancar, printre cele 10 bănci comerciale deținute de investitori străini, este remarcată Moldindconbank, al cărei acționar majoritar este Doverie United Holding AD din Bulgaria.

„Acest holding a luat naștere dintr-un fond de privatizare. Doverie funcționează de peste 20 de ani și a reușit să își stabilească o reputație de investitor serios. Principalul acționar al holdingului este Sopharma, cel mai mare grup de companii din Bulgaria, care cuprinde 50 de entități juridice. Acțiunile Sopharma sunt la mare căutare la Bursa de Valori din Sofia. Cu toate acestea, în 2020, acestea au fost depășite de acțiunile Doverie Holding, care s-a datorat achiziției Moldindconbank. În mod curios, spre deosebire de ceilalți doi noi investitori în băncile moldovenești, Doverie Holding nu a avut anterior în propria structură de acționariat nicio instituție financiară sau de credit”, se indică în comentariul Аgenției.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În decurs de doi ani, după cum s-a anunțat, în dezvoltarea și modernizarea băncii s-au investit peste 10 milioane de euro.

„Moldindconbank deține active de 26,5 miliarde de lei (a doua cea mai mare valoare din sistem); are 1,09 milioane de carduri de plată, 158 de subdiviziuni în țară (lider la acest capitol) și este o bancă de importanță sistemică”, se mai spune în analiză.

Potrivit portalului de știri economice, oricât de atractivă ar fi Moldova pentru investitorii cu tradiție, orice stat are nevoie de noi injecții – atât monetare, cât și tehnologice.

„Summitul Comunității Politice Europene este o ocazie unică pentru Moldova de a prezenta țara, pe teritoriul său, aproape tuturor statelor europene, reprezentate de liderii acestora. Afacerile îi urmează pe politicieni, la fel cum politicienii se ghidează după interesele economice ale oamenilor de afaceri. Este necesar să fie create condiții pentru ca interesele reciproce să coincidă în atragerea și protejarea investițiilor în Republica Moldova”, se mai arată în analiza Agenției InfoMarket.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape jumătate dintre moldoveni susțin că vor o republică prezidențială în care președintele are toată puterea și poartă întreaga răspundere, arată datele sondajului prezentat de IMAS, „Barometrului Socio-Politic – iulie 2024”.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți au optat pentru o republică parlamentară.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1.093 de persoane din 90 de localități, având o marjă de eroare de plus-minus 3%.

Până în anul 2016, președintele Republicii Moldova era ales de către deputați cu cel puțin 50% plus unu din voturi. Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ulterior că procedura de alegere a președintelui în Parlament este neconstituțională, ceea ce a dus la alegerea președintelui Igor Dodon de către popor.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău