Aderarea la NATO a Moldovei și Ucrainei! Iohannis: Vom vedea dacă este util sau dacă va înfuria pe altcineva

01 Iun. 2023, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 16:00 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă nu reușim să ajutăm Moldova și Ucraina înseamnă că am pierdut. Nu este singurul lucru pentru care ajutăm, o facem pentru că este corect. Cele două state sunt parte din Europa democratică. Moldova și Ucraina sunt dintre ai noștri, a comentat președintele României Klaus Iohannis conectarea Moldovei și Ucrainei la garanții de securitate la viitorul summit NATO care urmează să aibă loc.

„Sigur că se vor discuta variantele care sunt posibile, dar un road map vom vedea dacă este util sau dacă va induce anumite reacții nedorite din altă parte. Am discutat acest lucru cu Zelenski, președintele Franței și președintele Consiliului European. Vom lua o decizie până la summit”, a explicat Iohannis.

Președintele României reconfirmat sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

„Importat este să se simtă Ucraina cu garanții din partea noastră și ucrainenii să fie convinși că după summit sunt alături de noi și noi alături de ei. Acest lucru este valabil și pentru Moldova. Securitatea are multe fațete, nu neapărat este vorba de securitatea militară. Moldova este stat neutru și vorbim de stabilitatea statului și securitatea energetică. Este în interesul nostru ca Moldova să rămână stabilă”, a punctat Iohannis.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău