Andrei Spînu despre prețul la gaz natural: este un tarif extrem de mare pentru sărăcia, în care se află țara noastră

12 Nov. 2021, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 08:40 // Actual //  MD Bani

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că în cazul în care nu se reușea obținerea noului contract cu Gazprom, tariful la gaz era să fie mult mai mare decât cel majorat recent, informează Realitatea.md. Ministrul înțelege că și acest preț este exagerat pentru populație, dar a fost cea mai bună soluție.

Deși scumpirea gazului va fi simțitoare pentru marea majoritate a populației, Spînu consideră că totuși s-a reușit obținerea unui preț cât de cât acceptabil.

„Nu ne-am dorit să creăm panică în rândul societății, dacă nu aveam un contract semnat. Noi vorbim acum de un tarif care și așa este mare pentru populație. Dar tariful avea să fie 23 de lei, dacă am fi procurat gaz de pe piețele spot. Așa cum prețurile acolo sunt puțin sub o mie de dolari. Am ajuns la un tarif de 11 lei, care, repet încă o dată, este un tarif extrem de mare pentru sărăcia, în care se află țara noastră, și de asta am venit cu pachetul de ajutor pentru oameni”, a declarat Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, ministrul a menționat că pentru a nu mai admite situația dificilă în care s-a aflat țara noastră în luna octombrie, se va adopta noi legi, care vor veni cu obligativitatea ca țara noastră să dețină reserve de gaz.

„Putem închiria depozite de gaz din Ucraina sau din România. Eu, în calitate de ministru nu voi mai permite și nu voi găsi vreo scuză, dacă nu vom găsi o modalitate să asigur țara asta cu securitate energetică. Securitatea energetică va deveni prioritatea numărul 1 pentru noi”, a mai spus Spînu.

Realitatea.md menționează că începând cu 1 noiembrie, noile tarife pentru gazul natural va fi de 10,26 de lei fără TVA. Acest lucru a fost aprobat de ANRE, care a dat curs solicitării celor de la Moldovagaz. În același timp, demnitarii ne dau asigurări că aces tariff este unul provizoriu și că el urmează să fie re-evaluat și modificat.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO