Andrei Spînu despre prețul la gaz natural: este un tarif extrem de mare pentru sărăcia, în care se află țara noastră

12 Nov. 2021, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 08:40 // Actual //  MD Bani

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că în cazul în care nu se reușea obținerea noului contract cu Gazprom, tariful la gaz era să fie mult mai mare decât cel majorat recent, informează Realitatea.md. Ministrul înțelege că și acest preț este exagerat pentru populație, dar a fost cea mai bună soluție.

Deși scumpirea gazului va fi simțitoare pentru marea majoritate a populației, Spînu consideră că totuși s-a reușit obținerea unui preț cât de cât acceptabil.

„Nu ne-am dorit să creăm panică în rândul societății, dacă nu aveam un contract semnat. Noi vorbim acum de un tarif care și așa este mare pentru populație. Dar tariful avea să fie 23 de lei, dacă am fi procurat gaz de pe piețele spot. Așa cum prețurile acolo sunt puțin sub o mie de dolari. Am ajuns la un tarif de 11 lei, care, repet încă o dată, este un tarif extrem de mare pentru sărăcia, în care se află țara noastră, și de asta am venit cu pachetul de ajutor pentru oameni”, a declarat Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, ministrul a menționat că pentru a nu mai admite situația dificilă în care s-a aflat țara noastră în luna octombrie, se va adopta noi legi, care vor veni cu obligativitatea ca țara noastră să dețină reserve de gaz.

„Putem închiria depozite de gaz din Ucraina sau din România. Eu, în calitate de ministru nu voi mai permite și nu voi găsi vreo scuză, dacă nu vom găsi o modalitate să asigur țara asta cu securitate energetică. Securitatea energetică va deveni prioritatea numărul 1 pentru noi”, a mai spus Spînu.

Realitatea.md menționează că începând cu 1 noiembrie, noile tarife pentru gazul natural va fi de 10,26 de lei fără TVA. Acest lucru a fost aprobat de ANRE, care a dat curs solicitării celor de la Moldovagaz. În același timp, demnitarii ne dau asigurări că aces tariff este unul provizoriu și că el urmează să fie re-evaluat și modificat.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Superiahtul Alfa Nero, aparținând miliardarului rus Andrei Guriev (locul 17 în clasamentul miliardarilor ruși din 2024 realizat de Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari), a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, relatează Bloomberg, citându-l pe ambasadorul Antigua și Barbuda în SUA, Ronald Sanders. Numele noului proprietar al navei nu a fost dezvăluit, invocându-se un acord de confidențialitate.

Reprezentantul cumpărătorului anonim, brokerul Northrop & Johnson, Richard Higgins, a declarat că valoarea reală a iahtului este mult mai mare decât prețul de vânzare de 40 de milioane de dolari. „Autoritățile din Antigua și Barbuda trebuiau să vândă iahtul,” a explicat brokerul. El a mai menționat că noul proprietar al Alfa Nero este un european care, cel mai probabil, va pune iahtul pe piața de charter.

Pentru întreținerea iahtului, din bugetul Antigua și Barbuda se alocau lunar peste 100 de mii de dolari, sau 28 de mii de dolari pe săptămână (în comparație, PIB-ul pe cap de locuitor în această țară este de 21,5 mii de dolari). Potrivit Wall Street Journal, această sumă includea salariul căpitanului italian, precum și cheltuieli de 2 mii de dolari pe zi pentru combustibilul diesel necesar funcționării aerului condiționat, deoarece, fără acesta, în două zile iahtul s-ar putea acoperi cu mucegai, afectând atât nava, cât și obiectele de artă de la bord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău