Andrei Spînu: Gazprom a dorit să pastreze Contractul în mod secret, pentru a proteja formula de calcul

02 Nov. 2021, 07:58
 // Categoria:  // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Nov. 2021, 07:58 //  //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a precizat că în fiecare lună prețul pentru gazele naturale se vor modifica, informează Realitatea.md. Și asta pentru că cei de la Moldovagaz nu au stabilit în contractul cu Gazprom un preț exact, ci doar o formulă de calcul, care are la bază prețurile de pe bursă ale petrolului, scrie Realitatea.md.

„Ceea ce s-a semnat la Sakt-Peterburg a fost o anexă la Acordul semnat în 2006…

Se va lua în calcul prețul de la bursă al petrolului și prețul la gaze. Se va stabili acest preț în ultima zi a lunii. De exemplu, prețul pentru luna curentă a fost stabilit duminică –  450 dolari per mia de metri cubi.

Prețurile se vor stabili lunar, deci în luna decembrie prețurile ar putea să scadă, în funcție de cum vor evolua prețurile pe piață”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

De asemenea, ministrul a precizat că deocamdată contractul cu Gazprom este secretizat la solicitarea concernului rus, motivând secretul commercial.  „Gazprom a dorit să pastreze Contractul în mod secret, pentru a proteja formula de calcul. Gazprom este o companie comercială și semnează contracte cu diverse țări. Ei au dorit să protejeze formulele de calcul”, a mai adăugat Spînu.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, consideră că este o decizie bună de a renunța la contracte pe termen lung, pentru că prețurile se schimbă în funcție de prețurile internaționale la petrol.

„În UE a fost luată o decizie bună să se dezică de contracte pe termen lung…  Prețurile de bursă sunt ieftine în perioada de vară. Vara avem prețuri formate 70% din prețurile la bursă”, a menționat Tofilat.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 //  //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău