Antreprenorii își lansează propria agendă a reformelor și inițiativelor legislative. Ce măsuri cuprinde

21 Iun. 2021, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 12:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Antreprenorii din cadrul Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) au elaborat un set cuprinzător de propuneri de politici dar și proiecte de legi menite să atenueze cauzele dar și efectele acelor cauze care pus presiunea cea mai mare asupra mediului de afaceri mici și mijlocii.

Astfel, în urma consultării a 800 de antreprenori din toate regiunile țării în ultimul an, în cadrul Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM), ca urmare a efectelor crizei pandemice dar și a factorilor care încetinesc dezvoltarea normală a activității antreprenoriale (birocrație excesivă, corupție etc.) aa fost elaborată și înaintată pentru discuții publice, propria agendă a reformelor și inițiative legislative focusate pe facilitarea și dezvoltarea mediului antreprenorial și diminuarea presiunii birocratice asupra acestuia. Agenda urmează să fi transmisă spre aprobare autorităților relevante.

Setul de inițiative cuprinde:

 • Măsuri și acțiuni anti-corupție și de reducere a birocrației în mediul antreprenorial;
 • Reforme sistemice pentru o economie și mediu de afaceri mai puternice și atractive;
 • Măsuri de susținere și stimulente în contextual efectelor pandemice.

„Venim cu un set cuprinzător de propuneri pentru a facilita activitatea antreprenorială, inclusiv îmbunătățirea comunicării cu sectorul public în vederea diminuării birocrației și nivelului de corupție, reformarea instituției facturii fiscale, fortificarea poziției debitorului în cadrul microcreditelor cît și garantarea lor, măsuri de suport în problema locațiunii generate de presiunea efectelor pandemice, precum și altele. În cazul în care acțiunile propuse vor găsi suport, ele vor servi drept bază de redresare economică în contextul crizei și revenirea la sănătatea economică”, a declarat Liliana Busuioc, director executiv AIM.

Propunerile de politici și inițiative legislative vizate pot fi subiectul discuțiilor și implementării începând cu lansarea prezentei agende, ținând cont de faptul că antreprenorii din cadrul AIM lucrează mai mult de un an la elaborarea acesteia, și dispune de proiecte de legi deja elaborate. Acestea sunt gata a fi puse pe masa de discuții cu factorii de decizie în vederea creării unui mediul de afaceri dezvoltat și atractiv în Republica Moldova.

Agenda va fi transmisă autorităților publice relevante și partenerilor de dezvoltare pentru analiză și susținere.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 10:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
28 Iul. 2021, 10:00 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Lumea de astăzi, așa cum o trăim și o simțim, era greu de anticipat în urma cu 15 – 20 de ani. Cu toate acestea, nivelul de conectivitate de care ne bucurăm în prezent a fost pregătit de o serie de evenimente remarcabile pentru acea vreme, din domeniul tehnologiei. Astăzi tehnologia atinge fiecare aspect al vieții, viitorii angajatori punând un accent deosebit pe abilitățile digitale ale membrilor echipei. 

Se întâmplă pentru că astăzi, accelerat de criza generată de pandemie, sectorul IT și-a demonstrat importanța, eficiența și necesitatea. 

În Republica Moldova sectorul IT este ramura cu dezvoltarea cea mai dinamică, în care exporturile de servicii s-au triplat în ultimii doi ani. 

Cererea de competențe digitale în continuă creștere și ofertele de muncă tot mai atractive, generează locuri de muncă cu salarii dintre cele mai mari din economia Republicii Moldova, angajații din sectorul IT având acum cele mai mari salarii pe economie. 

Proiectul TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei susține un proiect de comunicare despre procesul de admitere la specializările IT, inclusiv din considerentul soluțiilor pe care îl poate oferi domeniul IT pentru dezvoltarea profesioniștilor în Republica Moldova.  

Sectorul IT este atât de dinamic și vibrant, vast și variat, încât absolvenții programelor aferente se pot specializa în domeniul lor de interes, în funcție de program și preferințe, având posibilitatea să-și aleagă ritmul și modul de lucru: în echipă sau individual, în companii mari, în cadrul unor mici afaceri proprii sau în cadrul unor startup-uri de succes.

Potrivit unui anunț al Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, viitorii studenți pot obține abilități digitale urmând unul dintre programele de studii:

 • INFORMATICĂ cu specializările

Tehnologii Informaționale și Paradigme de Programare

Elaborare și gestionare a sistemelor informatice

 • INFORMATICĂ APLICATĂ cu specializările

Design Informațional și Grafic

Securitatea Informației

 • INFORMATICĂ (Științe ale educației)

Viitorii studenți vor beneficia de un mediu academic stimulativ, laboratoare performante, cursuri interesante și actuale, stagii de practică în companii de vârf, burse de mobilitate în străinătate, cămine renovate. După absolvirea programelor, aceștia se vor alege cu diplomă recunoscută în țară și peste hotare, un loc de muncă asigurat, potențialul unei cariere de succes. 

Urmând studiile la facultatea de Matematică și Informatică poți deveni:

 • Administrator de rețele / sisteme
 • Architect software / sistem / baze de date
 • Analist baze de date
 • Analist / specialist / expert în securitatea informației
 • Dezvoltator software
 • Designer Web
 • Programator
 • Manager al resurselor informaționale / sistemelor informatice
 • Profesor de informatică

Ritmul accelerat de creștere a cererii specialiștilor în domeniul IT în sectoarele publice și private, calitatea studiilor urmate, abilitățile de a gândi în mod critic, de a comunica clar și de a rezolva probleme complexe fac ca rata de angajabilitate a absolvenților să fie aproape de 100%. 

Alege cariera IT la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova. 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați fmi.usm.md. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală