Antreprenorii moldoveni, invitați să participe la expoziția națională „Fabricat în Moldova”. Cum o pot face?

06 Dec. 2024, 12:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Dec. 2024, 12:25 // Actual //  bani.md

În perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2025, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, va avea loc cea de-a XXII-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, cu genericul: „Acasă. Autentic. Autohton”. În acest context, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) informează antreprenorii autohtoni că a mai rămas doar 30% din spațiu disponibil pentru expozanți. Înscrierile sunt deschise până la data de 27 decembrie 2024.

Potrivit președintelui instituției camerale Sergiu Harea, 70% din suprafața spațiului destinat expozițiilor, adică cca 2000 m2, a fost deja ocupat de companiile din țara noastră, din domenii, precum: industria alimentară și agricolă, industria ușoară, producția de vinuri, confecția îmbrăcămintei, accesorii, produse cosmetice, gospodării țărănești, meșteșugari, etc.

„CCI a RM invită antreprenorii care doresc să-și promoveze produsele și serviciile la cea mai așteptată expoziție din țară – Expoziția națională „Fabricat în Moldova”, să completeze cererea de participare, disponibilă pe pagina www.chamber.md, cât mai curând, pentru că a mai rămas puțin spațiu, iar instituția recepționează cererile după principiul „primul venit-primul servit”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Expoziția se va desfășura în două pavilioane ale CIE „Moldexpo” după cum urmează:

  • Pavilionul Central: produse agroalimentare și expoziții colective din raioanele Moldovei;
  • Pavilionul Nr.2: întreprinderi din sectorul industrial, textile, mobilă și alte bunuri de larg consum;
  • Zona exterioară: produse apicole, vinuri de casă, și produse artizanale, mezeluri și carmangerie, fructe proaspete”, a declarat președintele CCI a RM.

Participanții la expoziție vor beneficia de o serie de avantaje, printre care:

  • Posibilitatea de a pune în valoare produsele și serviciile „Fabricate în Moldova” în fața unui public larg, inclusiv parteneri comerciali și investitori;
  • Expunerea companiei și a brandului într-un cadru național de amploare, ce atrage vizitatori din diverse sectoare ale economiei, și din diferite țări;
  • Posibilitatea de a stabili contacte direct cu potențiali parteneri de afaceri, distribuitori și clienți, consolidând astfel rețeaua de afaceri;
  • Posibilitatea de a prezenta cele mai noi produse, tehnologii și inovații dezvoltate în cadrul afacerii;
  • Contribuirea activă la promovarea produselor locale și susținerea dezvoltării economiei naționale, încurajând consumul de produse fabricate în țară.

Pentru informații suplimentare:

  • Viorica Cazacu – viorica.cazacu@chamber.md
  • Tatiana Sainciuc – tatiana.sainciuc@chamber.md
  • Olga Grosu – olga.grosu@chamber.md
  • Telefon: 022 210 725 | 022 238 410

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală