Apocalipsa petrolieră a Rusiei: „aurul negru” mai ajunge doar pentru 26 de ani

22 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Petrolul, motorul economic al Federației Ruse din ultimele decenii, este pe cale să devină o resursă pe sfârșite. Potrivit ministrului rus al Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, rezervele de petrol explorate ale Rusiei vor ajunge doar pentru încă 26 de ani de extracție, dacă se menține ritmul actual al exploatării – circa 500 milioane de tone anual.

Declarația a fost făcută miercuri, 21 mai, în plenul Dumei de Stat, iar cifrele sunt îngrijorătoare: din cele 31 miliarde de tone estimate ca rezerve totale, doar 13 miliarde de tone sunt considerate rentabile economic. Restul se află în zăcăminte greu accesibile, care necesită tehnologii avansate și investiții majore, notează RiaNovosti.

Deși Rusia mai are la dispoziție aproximativ 95 de miliarde de tone de „resurse de petrol” nedescoperite complet, o mare parte dintre acestea sunt considerate greu de extras cu tehnologiile actuale, în contextul în care dependența de echipamente și software importate depășește 90% în sectorul de foraj.

Conform Strategiei Energetice a Rusiei până în 2050, deja în următorii ani extracția anuală ar putea începe să scadă semnificativ. În scenariul „inerțial”, producția va scădea de la 530–540 milioane de tone la 477 milioane în 2036, iar în 2050 – la doar 287 milioane de tone.

Și mai dramatic este scenariul de criză („stress-scenario”), care prevede doar 171 milioane de tone în 2050, în condițiile intensificării sancțiunilor occidentale și a tranziției globale către energie verde. În această proiecție, exporturile de petrol ale Rusiei vor dispărea complet, de la 234 milioane de tone în prezent la zero.

Pentru a menține actualul nivel de producție („scenariul țintă”), autoritățile ruse admit că este nevoie de investiții masive și obținerea suveranității tehnologice, ceea ce implică înlocuirea a peste 1.500 de poziții de echipamente considerate „critice”.

În prezent, 50% dintre utilajele miniere, 30% din echipamentele geofizice de suprafață, 20% din tehnologia pentru cercetarea zăcămintelor și 10% din echipamentele de analiză a sondelor sunt tot importate, accentuând vulnerabilitatea sectorului energetic rusesc în fața izolării tehnologice internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2025, 16:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
12 Iun. 2025, 16:11 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Acțiunile gigantului american Boeing s-au prăbușit cu 8% în timpul sesiunii de tranzacționare premergătoare deschiderii bursei din SUA, ca reacție la tragedia aviatică din India, unde un avion de tip Boeing 787 Dreamliner, aparținând companiei Air India, s-a prăbușit la scurt timp după decolare din orașul Ahmedabad, având la bord 242 de persoane.

Potrivit datelor preliminare, este prima catastrofă în care este implicat acest model de avion, considerat unul dintre cele mai moderne din lume. Presa indiană relatează că aeronava ar fi pierdut propulsia ambelor motoare, deși cauzele exacte ale accidentului rămân necunoscute.

Imaginile publicate de martori arată cum avionul s-a prăbușit peste o clădire de locuințe din apropierea aeroportului. Autoritățile locale au confirmat deja recuperarea a cel puțin 60 de cadavre, inclusiv zece victime aflate în căminul medical studențesc peste care s-a prăbușit aparatul. Poliția locală a declarat că nu există supraviețuitori.

Ca urmare a tragediei, acțiunile Boeing au coborât la 196,49 dolari – cel mai scăzut nivel din mai 2024. Și acțiunile companiei General Electric, producătoarea motoarelor folosite de avioanele Boeing, au suferit o scădere de 5,5%.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a calificat evenimentul drept „o catastrofă sfâșietoare” și a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Între timp, Direcția Generală a Aviației Civile din India (DGCA) a anunțat că va deschide o anchetă oficială în colaborare cu experți tehnici ai companiei Boeing.

Incidentul reaprinde atenția asupra problemelor de siguranță ale companiei americane. În 2021, Boeing a fost acuzată oficial că ar fi indus în eroare autoritățile americane privind sistemul MCAS, implicat în două alte accidente tragice. Deși compania a evitat urmărirea penală prin plata unei amenzi și monitorizare strictă timp de trei ani, în ianuarie 2024, un alt incident – desprinderea unei secțiuni din fuzelajul unui Boeing 737 MAX 9 – a determinat autoritățile să își revizuiască vigilența față de producătorul american.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO