Aproape 630.000 de oameni din întreaga lume valorează acum cel puțin 30 de milioane de dolari

01 Mart. 2024, 16:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2024, 16:03 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Aproape 70 de persoane pe zi s-au alăturat anul trecut rândurilor celor extrem de bogați, a dezvăluit Knight Frank. Membrii proaspăt îmbogățiți au sporit cu 4,2% numărul mondial al indivizilor cu avere foarte mare, sau UHNWI (ultra-high net worth individuals), ajungând la aproximativ 627.000, a afirmat grupul imobiliar în cel mai recent raport al averii lansat săptămâna acesta.

Pentru a fi clasificat ca UHNWI este necesar să ai o avere netă de cel puțin 30 de milioane de dolari. Pentru a fi clasificat în topul 1% al americanilor bogați sunt necesare doar 5,8 milioane de dolari, potrivit Business Insider.

America de Nord a înregistrat cea mai rapidă creștere a UHNWI din toate regiunile lumii – 7,2%. Acest lucru reflectă o dinamică solidă a acțiunilor americane și stabilitate potențială a economiei, pe măsură ce inflația s-a temperat, iar speranțele pentru progrese în inteligența artificială și reducerile dobânzii au crescut, creșterea s-a dovedit rezistentă, iar șomajul a rămas la minime istorice.

“Perspectiva îmbunătățită a ratei dobânzilor, performanța robustă a economiei americane și creșterea puternică a piețelor de capital au contribuit la crearea de bogăție la nivel global”, a declarat Liam Bailey, șeful global al cercetării la Knight Frank, într-un comunicat de presă.

Oamenii afluenți au beneficiat și de creșterea prețurilor altor active. Aurul a câștigat 15%, bitcoin a crescut cu 155%, valorile proprietăților rezidențiale în marile piețe ale lumii au crescut cu 3,1%, iar chiriile au urcat la triplul ritmului lor mediu pe termen lung, a constatat Knight Frank.

Pe de altă parte, Indicele Investițiilor de Lux al Knight Frank a suferit o scădere rară de mai puțin de 1%. În timp ce prețurile pentru artă, bijuterii și ceasuri au crescut, valoarea whisky-ului, a mașinilor, a genților și a mobilei a scăzut.

Potrivit Business Insider, millennials sunt pe cale să devină mai bogați. Knight Frank a prognozat și o creștere cu 28% a numărului total de persoane bogate în următorii cinci ani, condusă de India și China continentală.

De asemenea, a prognozat transferul a 90 de trilioane de dolari de active de la generațiile mai în vârstă la millennials în următoarele două decenii, ceea ce se așteaptă să creeze cea mai bogată generație din istorie.

În mod remarcabil, femeile au reprezentat doar 11% din UHNWI la nivel mondial, deși acest lucru este în creștere față de 8%, cât era acum mai puțin de 10 ani.

Boomer-ii bogați par, de asemenea, mai pesimiști în ceea ce privește piețele și economia, doar 52% dintre aceștia prognozând că averea lor va crește în următorul an, comparativ cu 7% dintre membrii Gen Z chestionați.

Mai puțin de 10% dintre boomeri au spus că planifică să își cumpere o casă anul acesta, comparativ cu peste 20% dintre millennials. Diferența ar putea reflecta faptul că mai mulți boomeri dețin deja case, sunt mai îngrijorați de asumarea unui credit ipotecar când ratele sunt aproape de un maxim de 20 de ani, sau sunt mai îngrijorați de o prăbușire a pieței de valori sau de o recesiune și, astfel, sunt reticenți să facă cheltuieli mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău