Rezistența Rusiei la sancțiuni arată că este „costisitor și inaccesibil” să izolezi o economie mare și integrată global

01 Mart. 2024, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2024, 16:01 // Actual //  Lupu Eduard

Rezistența economică a Rusiei împotriva sancțiunilor a frustrat Occidentul pe măsură ce războiul din Ucraina se întinde în cel de-al treilea an – dar lecțiile învățate din această experiență vor fi valoroase, potrivit Business Insider.

„Lecția principală este că încercarea de a izola complet o economie mare, complexă și integrată global este costisitoare și inaccesibilă”, a scris Elina Ribakova în Financial Times.

În ciuda sancțiunilor ample din partea Occidentului în urma invaziei Ucrainei, Rusia a înregistrat în 2023 o creștere a PIB-ului de 3,6%, după ce s-a contractat cu 1,2% în 2022. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia să continue să crească în 2024, iar procentul estimat este de 2,6%.

Economia Rusiei a reușit să rămână activă pentru că președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru sancțiuni începând din 2014. Moscova și Beijing au lansat, de asemenea, sisteme alternative de plăți pentru a ocoli sistemul SWIFT folosit pe scară largă.

Deși statisticile oficiale din Rusia ar trebui „abordate cu prudență”, a spus Ribakova, economia țării pare să se fi stabilizat datorită cheltuielilor de război. Occidentul nu a oprit complet achizițiile de produse energetice rusești.

„A fost necesar aproape un an ca guvernele de coaliție să reducă achizițiile de petrol și de gaze din Rusia – iar multe dintre corporațiile lor sunt încă implicate activ în comerțul cu Rusia”, a spus Ribakova, care este cercetător asociat non-rezident la Institutul Peterson pentru Economie Internațională. Ea este, de asemenea, director al Programului de Afaceri Internaționale și vicepreședinte pentru politica externă la Școala de Economie din Kiev.

Eșecurile în Rusia sunt lecții pentru viitor, a spus Ribakova. Acest lucru este valabil mai ales pentru că SUA ar putea, într-o zi, impune restricții comerciale împotriva Chinei din cauza unui potențial conflict în Taiwan – un teritoriu autonom pe care Beijing îl revendică ca fiind al său. Întocmai ca Rusia, China s-a integrat în piețele globale și este puțin probabil să fie luată prin surprindere, potrivit Business Insider.

„În cazul Chinei, SUA ar trebui să caute vulnerabilități, păstrându-și totuși o abordare realistă în ceea ce privește limitările sancțiunilor”, a scris Ribakova în FT.

Ea a adăugat că trebuie să existe penalități mai mari pentru cei care evită sancțiunile.

„Experiența cu Rusia este o oportunitate inestimabilă de a îmbunătăți sancțiunile ca instrument de politică externă”, a scris Ribakova.

Sancțiunile secundare funcționează – iar drept dovadă stau băncile chineze care își intensifică verificările de conformitate cu afacerile rusești din cauza temerii de a fi implicate în sancțiunile din ce în ce mai restrictive ale Occidentului împotriva Rusiei.

Acestea includ sancțiuni secundare autorizate de SUA în decembrie, care vizează instituțiile financiare care ajută Rusia să ocolească restricțiile.

Kremlin a recunoscut problemele cu tranzacțiile bancare chinezești, cu purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov declarând în această lună că autoritățile „lucrează” cu Beijing pentru a le aborda.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău