Aproape 8 milioane de lei, alocate pentru suportul cinematografiei din Republica Moldova

16 Mai 2022, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mai 2022, 16:37 // Actual //  MD Bani

Centrul Național al Cinematografiei organizează și în acest un concurs al proiectelor cinematografice. Investițiile în acest proiect se ridică la 8 milioane de lei, resurse care vor fi acordate câștigătorilor concursului. Sesiunea 2022 vine cu elemente noi, datorită unui suport adițional din partea Asociației Companiilor Creative COR, Centrului Mediacor și Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Directoarea Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Valentina Iusuphodjaev, a dezvăluit mai multe detalii despre competiția din acest an.

 „Am inițiat niște modificări la regulamentul de finanțare. Printre cele mai importante este faptul că anul acesta am divizat acest proces în două etape. Întâi sunt analizate dosarele creative, în funcție de etapa la care este proiectul și am introdus și pitch-ul – o prezentare a proiectului. Iar la etapa a doua este analizat dosarul tehnic, experiența celor care aplică, performanțele din carieră, bugetul”.

După aplicarea dosarelor, participanții vor trece prin cele două etape de evaluare și vor fi notați de către membrii comisiei de experți și juriu, care anul acesta este unul internațional.

„Punctajul total care poate fi obținut de un proiect este de 100. Ponderea de 50% este pentru scenariu. Pentru prima etapă este vorba de 5 experți în domeniu, iar la pitch se atribuie puncte  de la 1 la 10 de către un juriu format din 3 persoane. A doua parte a evaluării este mai mult tehnică, unde 20 la sută revin producătorului, plus 20 de puncte îi revin regizorului. Unica diferență e la proiectele de dezvoltare, care nu neapărat au un regizor. Atunci 50% se oferă pentru scenariu și 50% pentru producător”.

Referindu-se la potențialul cinematografiei autohtone, Valentina Iusuphodjaev declară cu fermitate că acesta există, dar sunt necesare investiții în domeniu.

 „Cineva merge înainte pe entuziasm, altcineva pe ambiție. Motivația poate fi diferită. Este important că există acest program și că vine suport de la stat”, a menționat directoarea Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Suportul adițional pe care îl vor primi participanții în acest an datorită contribuției partenerilor constă în:

– Instruire în pregătirea prezentării (pitching) proiectelor cinematografice;
– Traducerea scenariilor în limba engleză;
– Trei premii de participare la festivaluri sau la platforme internaționale de film.

Sesiunea de pitching va fi difuzată live, pe paginile oficiale din rețelele de socializare ale Centrului Național al Cinematografiei.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ