Apune era telefoniei fixe. Piața s-a prăbușit cu 12% în anul 2021

05 Apr. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2022, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Datele statistice despre evoluția pieței serviciilor de telefonie fixă în anul 2021, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), arată că valoarea pieței respective a scăzut, față de anul 2020, cu 12% și a alcătuit peste 333,9 mil. lei. Această diminuare a fost cauzată de scăderea numărului de abonați și a traficului de voce în rețelele de telefonie fixă. Timp de un an, numărul abonaților s-a micșorat cu 2,7% și a însumat puțin peste 1 mil., iar volumul total de trafic a scăzut cu 15,3% și a alcătuit 972 mil. minute.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către furnizorii activi de servicii de telefonie fixă, diminuarea numărului de abonați a fost determinată de micșorarea bazei de abonați atât ai S.A.”Moldtelecom”, cu 2,9%, însumând circa 894 mii, cât și ai furnizorilor alternativi – cu 1,1%, alcătuind 106,5 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a scăzut față de anul 2021, cu 0,4 puncte procentuale și a alcătuit 38,5%.

Diminuarea volumului total al traficului de voce în reţelele de telefonie fixă a fost cauzată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Traficul iniţiat către rețelele internaționale a scăzut cu 33,4%, traficul către alte reţele fixe – cu 15%, iar traficul către reţelele mobile – cu 3,9%. În anul 2021, media lunară a traficului inițiat de la o linie de acces a fost de 2,2 ore, cu 20 minute mai puţin faţă de valoarea medie din anul 2020, iar durata medie a unui apel a fost 2,6 minute.

Venitul mediu lunar per abonat (ARPU), în perioada de raport, s-a redus cu 8,4% și a constituit 27,5 lei. SA ”Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 28,7 lei (în scădere cu 8,8%), iar furnizorii alternativi – un ARPU de 17,4 lei (în scădere cu 2,6%). La sfârșitul anului 2021, cota de piață a S.A. ”Moldtelecom”, în funcție de venituri, a constituit 93,3%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

East Gas Energy Trading (EGET), asociată cu aliații fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc a rămas fără licență, potrivit informațiilor ANRE.

Într-un comunicat de presă agenția susține că East Gas Energy Trading” a admis mai multe încălcări ale Contractului de echilibrare, care se referă la: neacoperirea garanției financiare urmare a creării dezechilibrelor în rețeaua de transport al gazelor naturale, obligația de a prognoza consumul de gaze naturale a consumatorilor finali deserviți de acesta, întreprinderea măsurilor necesare în mod continuu pentru a păstra echilibrul dintre cantitățile de gaze naturale intrate și ieșite din portofoliul de echilibrare al acestuia, pentru fiecare zi gazieră.

Potrivit datelor furnizate de către S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, la situația din 9 august, dezechilibrul negativ generat de către S.R.L „East Gas Energy Trading” constituia 2,4 milioane m3, iar suma neacoperită de Garanția financiară depusă de către acesta la operatorul sistemului de transport – constituia circa 12,6 milioane lei.

În datat de 29 august,  East Gas Energy Trading” așa și nu și-a lichidat restanțele în raport cu S.R.L „Vestmoldtransgaz”, iar operatorul sistemului de transport nu a prezentat Agenției o notificare în acest sens, ANRE  a organizat o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație în cadrul căreia a fost aprobată Hotărârea nr. 522 cu privire la suspendarea pentru următoarele 2 luni a licenței eliberate S.R.L „East Gas Energy Trading” pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale.

East Gas Energy Trading este condusă de Vitalie Saptefrați, fost membru al consiliului de administrație al Moldovagaz. Cu patru fondatori la bord, structura de proprietate a companiei se prezintă astfel: Mircea Maleca detine 30%, Vitalie Șeptefrați – 20%, Compania Ecer Invest, administrată de Adriana Popescu – 20%, și Compania H Kapitalz, fondată de Maria Maria Cebotari – 30%.

Este de remarcat că Maria Cebotari este soția lui Vladimir Chebotari, fost deputat al lui Vladimir Plahotniuc în perioada în care acesta conducea Partidul Democrat din Moldova (PDM). Fondatorii Mircea Maleca și Maria Cebotari sunt, de asemenea, parteneri în compania aeriană Fly One și în alte afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău