VIDEO SUA trimite în Ucraina drone kamikaze de ultimă generație

05 Apr. 2022, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2022, 17:35 // Actual //  Lupu Eduard

Pentagonul intenționează să trimită în Ucraina zece dintre cele mai noi drone Switchblade, înarmate cu focoase de distrugere a tancurilor, pe lângă livrările anunțate anterior ale unei versiuni mai puțin puternice, potrivit unor persoane familiarizate cu decizia, citate de Bloomberg.

Noile arme Switchblade-600 fac parte din asistența militară letală de 300 de milioane de dolari, anunțată de Pentagon, care va fi contractată direct de la industria de armament, în loc să fie extrasă din stocurile existente, potrivit sursei citate.

Casa Albă a declarat pe 16 martie că furnizează 100 de drone Switchblade ca parte a unui pachet de arme și echipament de 800 de milioane de dolari preluate din inventarele SUA. Dar acele sisteme sunt versiunile „serie 300”: drone de 2,5 kg concepute pentru a ataca personalul și vehiculele ușoare. Acestea pot zbura aproximativ 10 kilometri și pot zăbovi peste o țintă aproximativ 15 minute, conform unei fișe informative a producătorului AeroVironment Inc.

Noul model de 22 de kilograme poate zbura mai mult de 39 de kilometri și poate sta deasupra țintei 40 de minute înainte de a ataca cu un focos anti-blindate. Operatorul de drone folosește un sistem de control al focului, cu opțiunea de a pilota manual racheta.

Versiunea mai veche a fost în arsenalul comandourilor americane de când a fost trimisă în secret în Afganistan în 2010 pentru a fi folosită împotriva talibanilor. Oficialii armatei au descris-o ca fiind o „pușcă zburătoare”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău