Arma Moldovei contra șantajului energetic al Moscovei: Ia bani de la BERD ca să depoziteze gaz pentru iarna viitoare

12 Mart. 2022, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mart. 2022, 14:10 // Actual //  bani.md

Autoritățile vor obliga Energocom să achiziționeze anumite cantități de gaze naturale și să le stocheze în depozite subterane pentru a le utiliza în situații de urgență, potrivit unui proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Infrastructurii.

Potrivit proiectului, urmează să fie creat un mecanism juridic pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Moldovei. Se preconizează că, prin acest mecanism, Energocom va cumpăra gazele naturale și le va stoca în depozitele subterane de gaze (în funcție de capacitatea de stocare disponibilă și de costurile serviciilor de stocare), iar Moldovagaz, care are obligația de a furniza un serviciu public de aprovizionare de urgență cu gaze naturale, va cumpăra gazele naturale stocate în baza unui acord-cadru de vânzare-cumpărare.

Vânzarea gazelor naturale se va efectua în cazul încetării sau limitării livrărilor de gaze naturale pe piață în baza contractelor existente de către furnizorul garant; furnizării către consumatori a unor volume suplimentare de gaze peste cele stabilite prin contractele existente încheiate de către furnizorii garanți; în cazul în care prețul gazelor naturale stocate și furnizate de Energocom este mai mic decât prețul curent al gazelor naturale stabilit de către furnizorii garanți.

Energocom intenționează să se împrumute de la BERD și/sau de la alte instituții financiare internaționale pentru a finanța achiziționarea și/sau depozitarea gazelor naturale.

Guvernul urmează să se împrumute cu un credit suveran în sumă de 300 mil. USD de la BERD pentru achiziția gazelor naturale.

”În urma conlucrării și discuțiilor purtate cu partenerii de dezvoltare de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ultimii, printr-un demers oficial, și-au exprimat disponibilitatea privind acordarea unui mecanism de finanțare (forma unui împrumut acordat Republicii Moldova în valoare de până la 300 de milioane USD, demersul Ministerului Finanțelor nr. 11/2-6/574 și BERD din 14 decembrie 2021) pentru achiziționarea unui volum de gaze naturale necesar Republicii Moldova (inclusiv serviciile aferente: transport, înmagazinare ș.a.) în caz de situație de urgență, în baza unui acord de împrumut ce urmează a fi semnat cu Republica Moldova”, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Infrastructurii.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău