Arma secretă a lui Putin în domeniul energiei: un fost bancher de la Morgan Stanley

06 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are nevoie urgentă de dezvoltarea de noi pieţe pentru companiile sale de petrol şi gaze, în condiţiile în care sancţiunile occidentale afectează coloana vertebrală a economiei sale. Rusia se bazează pe un fost bancher de 37 de ani de la Morgan Stanley pentru a continua să facă să curgă profiturile, conform The Wall Street Journal.

Pavel Sorokin, ministrul adjunct al energiei din Rusia, face parte dintr-un grup de tineri tehnocraţi cu cunoştinţe profunde despre Occident, care au fost trimişi rapid de Vladimir Putin în eşaloanele superioare ale puterii. Dl Sorokin, care a studiat finanţe la Londra, a negociat afaceri în Africa şi în Orientul Mijlociu. El a jucat un rol timpuriu în dezvoltarea OPEC+.

Anul trecut, el a avut o influenţă în exagerarea impactului deteriorării conductei controlate de Rusia către Marea Neagră, o mişcare care a speriat Occidentul şi a dus la creşterea preţurilor petrolului, potrivit fostului său secretar de presă şi unui fost jurnalist de la agenţia de ştiri de stat a Rusiei.
Domnul Sorokin, Ministerul rus al Energiei şi Kremlinul nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Luna trecută, dl Sorokin a contribuit la stabilirea unor preţuri fixe pentru principalul export de petrol al Rusiei, gradul Urals, în loc să lase pieţele să decidă cât de mult percep companiile, au declarat persoane familiare cu această chestiune. Se aşteaptă ca această decizie să atragă 8,2 miliarde de dolari în taxe către trezoreria ţării, aflată în criză de bani.

Dl Sorokin şi asociaţii săi au reuşit până acum să navigheze printre sancţiuni într-un mod care a lăsat Rusia sub o presiune economică severă, dar nu încă incapabilă. Această sarcină va deveni mai complicată pe măsură ce efectele pe termen lung se instalează, dar analiştii spun că au sfidat aşteptările pe parcursul primului an complet al războiului din Ucraina.

Domnul Sorokin a devenit „arma secretă” a Rusiei în atenuarea impactului sancţiunilor occidentale, a declarat Viktor Katona, analist principal pentru ţiţei la compania de date despre mărfuri Kpler. El a spus că el crede că mulţi aliaţi ai
Ucrainei au subestimat expertiza noii generaţii de decidenţi pregătiţi în Occident de la Kremlin. Dl Putin, mult timp înconjurat de foşti spioni şi prieteni de afaceri din Sankt Petersburg, s-a orientat din ce în ce mai mult către aceşti nou-veniţi, care vorbesc fluent engleza şi aderă la ideologia sa naţionalistă.
Dl Sorokin „este întruchiparea a ceva ce nu exista în Uniunea Sovietică”, a spus dl Katona. „El face parte dintr-o nouă generaţie de tineri care au avut de ales” şi au decis să lucreze în guvernul rus.

Războiul din Ucraina a bulversat pieţele globale de energie şi alianţele de lungă durată. Rusia, care odată număra Europa ca fiind cel mai profitabil client energetic al său, trimite acum o mare parte din producţia sa către India şi China, care o cumpără de obicei cu reduceri mari faţă de preţurile pieţei. În parte din cauza acestor reduceri, veniturile ruseşti din petrol şi gaze naturale au scăzut cu 46% în ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Rus de Finanţe.

Pentru a compensa această pierdere de venituri, Rusia trebuie să cultive noi parteneri comerciali. Dl Sorokin şi asociaţii săi au înregistrat un oarecare succes: Rusia a exportat mai mult de 8 milioane de barili de petrol în ianuarie, potrivit Kpler, una dintre cele mai bune cinci luni înregistrate şi un nivel care nu a mai fost atins din aprilie 2020, deşi, de obicei, se vinde cu un discount de aproximativ 30 de dolari pe baril.

Activitatea de informare a lui Sorokin a inclus o călătorie în septembrie în capitala Republicii Congo, Brazzaville, pentru a fi întâmpinat de preşedintele ţării.

Timp de două zile, adesea aşezat pe scaune aurii printre pilaştrii şi palmieri din palatul prezidenţial din epoca colonială, dl Sorokin a încheiat un acord pentru ca Rusia să furnizeze produse petroliere Republicii Congo şi pentru ca două companii ruseşti să construiască o conductă de 850 de milioane de dolari pe o distanţă de 1005 de km, potrivit unui document văzut de The Wall Street Journal şi de foşti şi actuali oficiali informaţi despre vizită.

În luna precedentă, el s-a întâlnit cu o delegaţie din Afganistan, condusă în prezent de talibani, grupul fundamentalist ai cărui strămoşi au luptat cândva împotriva Uniunii Sovietice. Dl Sorokin a fost nedumerit când afganii s-au oferit să facă schimb de stafide şi ierburi pentru combustibil, a declarat un fost consilier care a fost informat despre întâlnire. Mai târziu, guvernul taliban şi Kremlinul au dezvăluit un acord de aprovizionare a Kabulului cu benzină rusească.

Domnul Sorokin a purtat, de asemenea, discuţii cu Bahrain pentru ca micul regat din Golful Persic să devină un centru de tranzacţionare a petrolului furnizat de companiile ruseşti, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune. Registrele vamale arată că unele dintre tranzacţiile cu petrol ale Kremlinului au fost tratate în această ţară anul trecut. Guvernul din Bahrain nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

În interiorul Kremlinului, printre alţi oficiali în ascensiune se numără ministrul adjunct de finanţe al Rusiei, Alexey Sazanov, în vârstă de 39 de ani, care a studiat la Oxford şi a lucrat cu dl Sorokin la Ernst & Young din Moscova. Împreună cu dl Sorokin, el joacă acum un rol-cheie în găsirea unor modalităţi de a acoperi deficitul în creştere rapidă al Rusiei.

Denis Deryushkin, un fost analist al Bank of America, a devenit şeful departamentului de cercetare al ministerului energiei la vârsta de 29 de ani, reprezentând Rusia la reuniunile consultative ale OPEC menite să ajute la maximizarea preţurilor petrolului.
Cel mai influent consilier economic al domnului Putin, Maksim Oreshkin, care a obţinut postul la 38 de ani, a lucrat anterior pentru banca franceză Crédit Agricole. El a condus o strategie de succes pentru a împinge companiile străine să cumpere gaze naturale ruseşti în ruble, mai degrabă decât în dolari sau euro, pentru a ocoli sancţiunile.

Dl Sorokin s-a născut la Moscova, dar a crescut în Cipru, într-o familie de diplomaţi ruşi. S-a mutat înapoi în Rusia pentru a-şi începe cariera profesională în calitate de contabil la Ernst & Young. A devenit analist senior la vârsta de 26 de ani la Alfa-Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, înainte de o scurtă perioadă de timp în care a obţinut un master în finanţe la Universitatea din Londra.

Ulterior, s-a transferat la biroul din Moscova al Morgan Stanley. În 2015, un clasament realizat de Extel şi Institutional Investor l-a desemnat drept unul dintre cei mai buni analişti din sectorul petrolului şi gazelor naturale pentru Rusia şi ţările din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

În calitate de tânăr bancher, era văzut atât ca o stea în ascensiune, cât şi ca un coleg modest. El s-a remarcat şi prin opiniile sale conservatoare, de şoim, cu privire la politica rusă, au spus aceştia. Un fost coleg a spus că era critic faţă de deschiderea politică a Rusiei în anii 1990. „A vrut să facă Rusia mare din nou”, a spus un alt fost coleg.

În 2016, Alexander Novak, pe atunci ministru al energiei al Rusiei şi acum viceprim-ministru, l-a recrutat pe dl Sorokin de la banca de pe Wall Street şi l-a pus la conducerea centrului de cercetare în domeniul energiei al grupului său.

Dl Sorokin a construit o relaţie cu faimosul domn Novak. Acesta din urmă a început să i se adreseze cu porecla sa „Pasha”, prescurtarea de la Pavel. A devenit în curând o prezenţă fixă la evenimentele diplomatice, însoţindu-l pe dl Novak în calitate de traducător. El era uşor de recunoscut, iar abilităţile sale în limba engleză i-au adus o altă poreclă, „interpretul”.

De asemenea, a legat o prietenie de durată cu Adeeb Al Yama, un consilier de lungă durată al miniştrilor saudiţi ai energiei, precum şi cu regretatul şef al OPEC, Mohammed Barkindo. În parte, bazându-se pe aceste relaţii, el l-a ajutat pe dl Novak să planifice o alianţă cu OPEC condusă de Arabia Saudită, care a dus la crearea OPEC+ în 2016, în care Rusia a obţinut o voce mai mare pe piaţa mondială a petrolului. La scurt timp după aceea, coaliţia a aprobat o reducere a producţiei care a reuşit să stimuleze preţurile.

În timpul unei întâlniri din 2018, dl Putin l-a întrebat pe dl Sorokin ce face pentru guvern. „Un proiect de anvergură la care am lucrat recent este acordul de limitare a producţiei între Rusia şi ţările OPEC”, a răspuns acesta, potrivit transcrierii conversaţiei lor de la Kremlin.

„Este timpul să vă promovăm”, a spus preşedintele rus. În câteva zile, dl Sorokin a fost numit ministru adjunct al energiei.
Sorokin a fost categoric în ceea ce priveşte patriotismul său. „Toată viaţa mea, de când eram copil, am trăit şi am mers la şcoală în străinătate şi întotdeauna am ştiut că vreau să mă întorc în ţara mea natală”, i-a spus el dlui Putin, potrivit transcrierii de la Kremlin.
De asemenea, ministrul adjunct a fost vârful de lance al demersurilor de modernizare a sectorului energetic al ţării, lansând recent staţii de carburanţi alimentate cu gaze naturale de care Rusia dispune de cele mai mari resurse din lume şi un plan naţional de reducere a consumului de energie.

La scurt timp după ce a devenit ministru adjunct, dl Sorokin l-a angajat pe Arsenii Pogosyan, pe atunci un jurnalist de 27 de ani, pentru a se ocupa de relaţiile sale publice.
Dl Pogosyan a părăsit Rusia după ce a aflat că urma să fie chemat pe frontul din Ucraina la sfârşitul lunii septembrie, iar de atunci a dezertat.

Fostul şef de presă a declarat că dl Sorokin s-a remarcat în birocraţia de carieră prin obiceiurile sale occidentalizate şi prin faptul că îmbrăţişa angajamentul public în stilul sectorului privat. „Voia să apară pe YouTube şi răspundea la întrebările presei într-o oră. A fost palpitant”, a spus dl Pogosyan.

Pe măsură ce tensiunile dintre Rusia şi Occident creşteau, a spus dl Pogosyan, dl Sorokin a devenit mai puţin accesibil, fie că a refuzat să răspundă la întrebările presei, fie că a avut nevoie de ore întregi pentru a face declaraţii.

Într-o seară din martie anul trecut, în martie, consorţiul Caspian Pipeline Consortium, controlat de Rusia, a notificat ministerul că instalaţia sa a fost avariată de o furtună. Conducta exportă 1,2 milioane de barili pe zi de ţiţei kazah printr-un port rusesc din Marea Neagră, cea mai mare parte fiind pompată de Chevron Corp. şi Exxon Mobil Corp., care deţin o cotă minoritară din ruta de export. Chevron a refuzat să comenteze. Exxon Mobil nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Consorţiul a declarat că incidentul a provenit de la „deplasarea cadrului de alimentare al unuia dintre furtunurile plutitoare” şi nu a provocat nici-o întrerupere semnificativă, a relatat atunci agenţia de ştiri de stat TASS.
Dl Sorokin a iniţiat răspunsul public la Ministerul Rus al Energiei şi a contribuit la transformarea incidentului într-un eveniment global, potrivit dlui Pogosyan şi Iuliia Khazagaeva, care a condus acoperirea energiei la TASS. De atunci a părăsit Rusia şi s-a pronunţat împotriva războiului.

Dl Pogosyan a spus că a venit la dl Sorokin cu un proiect de declaraţie care prezenta incidentul. După ce a vorbit cu Kremlinul, dl Sorokin a spus că nu era suficient de dur, potrivit dlui Pogosyan.

Dl Sorokin a cerut în mod repetat modificări la un mesaj înregistrat video în următoarele 12 ore pentru a-l face din ce în ce mai alarmant, a declarat fostul său consilier de presă. Paragrafele de context privind amploarea şi impactul potenţial al perturbării au trecut de jos în sus în declaraţia sa.

„Kremlinul a vrut ca Occidentul să rămână pe muchie de cuţit”, a spus dl Pogosyan. Presa rusă a preluat mesajul.

Dna Khazagaeva a declarat că, după ce a fost informată iniţial că episodul a fost relativ minor, editorii ei i-au ordonat să sublinieze un set de puncte de discuţie care să accentueze riscul unor perturbări prelungite pe pieţele americane, chineze şi europene. Editorul ei şef i-a trimis un e-mail în care îi spunea să ia legătura cu dl Sorokin, printre alţii, pentru comentarii.

Operatorul de conducte CPC, care a trimis o cerere de comentarii la declaraţiile sale publice anterioare, a declarat la momentul respectiv că două din cele trei puncte de încărcare offshore ale sale au fost avariate de furtună şi că ar necesita între două şi patru săptămâni pentru a fi reparate.

La televiziunea de stat rusă, dl Sorokin a avertizat că avaria va necesita până la două luni de reparaţii, cu pierderea unor exporturi de până la 1 milion de barili pe zi. Preţurile internaţionale ale petrolului au crescut imediat cu 5%.

În două zile, încărcările de la terminal au fost reluate, arată datele Kpler. CPC a anunţat o revenire la capacitatea maximă în termen de o lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău