Armașu, Untilă, Rău și Zara: Șefii de instituții cu salarii de milioane. Sunt demne de responsabilitățile pe care le au

05 Mai 2021, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Mai 2021, 13:12 // Actual //  MD Bani

Au primit anul trecut salarii de zeci sau chiar sute de mii de lei lunar. Este vorba de șefii mai multor instituții de stat din Republica Moldova, scrie Jurnal.md.

Octavian Armașu

Cea mai mare leafă a avut-o guvernatorul BNM, Octavian Armașu, care a ridicat, în 2020, un salariu de aproape două milioane de lei. Asta ar însemna o leafă lunară de aproape 160 de mii de lei. Familia lui a obținut și alte venituri de 3,9 milioane de lei. Familia Armașu deține peste 170 de terenuri agricole în valoare totală de peste 1,8 milioane de lei. Unele au fost cumpărate în 2020 sau chiar 2021. La capitolul imobile, Octavian Armașu a investit într-un apartament cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați peste două milioane de lei, dar deține și alte bunuri în valoare totală de peste 800 de mii de lei.

Veaceslav Untilă

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Veaceslav Untilă, a ridicat anul trecut un salariul de peste un milion de lei. Asta înseamnă aproape 84 de mii de lei lunar. Familia sa a obținut încă 161 de mii de lei din pensie. Aceasta închiriază o casă de peste 300 de metri pătrați care valorează două milioane de lei. Familia șefului ANRE deține un apartament de 407 mii de lei și a investit încă 615 de mii de lei în altul. Aceasta mai are două garaje. Familia lui Veaceslav Untilă conduce două automobile Toyota care costă, în total, 622 de mii de lei. Pe câteva conturi bancare deține 854 de mii de lei și cote-părți în trei companii în valoare de peste 600 de mii de lei.

Octavian Rău

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Octavian Rău, a beneficiat, în 2020, de un salariu cumulativ de 924 de mii de lei. Asta ar însemna lunar aproape 77 de mii de lei. Familia lui a mai obținut venituri de 606 mii de lei. Octavian Rău are un apartament de 260 de metri pătrați care costă 600 de mii de lei, dar și alte două imobile de opt mii de euro. Familia lui are un Ford Mustang cumpărat în 2017 cu 50 de mii de lei.

Vladislav Zara

Directorul Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara, a primit, anul trecut, un salariu de 521 de mii de lei. El activează în funcția de șef din luna mai 2020, iar până atunci a activat în calitate de director adjunct al ASP. Familia lui a mai obținut 90 de mii de euro din vânzarea unui apartament, dar și alte venituri de 1,6 milioane de lei. De asemenea, familia Zara deține un teren de 129 de mii de lei și construiește o casă. Aceasta are în posesie un automobil BMW care costă 92 de mii de euro. Familia are de întors două credite de 42 de mii de euro și două milioane de lei.

Alexandr Esaulenco

Alexandr Esaulenco, directorul Serviciului de Informații și Securitate, a avut anul trecut un salariu de 354 de mii de lei, adică 29 de mii de lei lunar. Din alte surse, el a mai obținut peste un milion de lei. Familia Esaulenco este proprietara unui teren în valoare de peste 17 mii de lei. Directorul SIS trăiește în chirie într-un apartament de 86 de metri pătrați. Alexandr Esaulenco are în posesie două automobile. Din 2017, folosește o TOYOTA PRIUS, în valoare de 250 de mii de lei, iar din 2020 are o mașină Skoda Kodiaq, a cărei valoare depășește 35 de mii de euro. Tot anul trecut, acesta a luat un credit de 35 de mii de euro pe care trebuie să-l întoarcă până în 2025.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO