Armata lui Putin încă nu știe cum să folosească tancurile. Câmpul de luptă din Ucraina este plin de epavele acestora

05 Mart. 2023, 18:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mart. 2023, 18:58 // Actual //  Lupu Eduard

Tancurile Rusiei au fost văzute cândva ca amenințări înfricoșătoare, dar războiul din Ucraina arată că armata rusă nu știe cum să le folosească.

Oficialii americani au spus de mai multe ori că Rusia a pierdut probabil jumătate din principalele sale tancuri de luptă în timp ce lupta în Ucraina, dacă nu mai mult. Potrivit unei analize din informații open-source realizată de Oryx, peste 1.780 de tancuri rusești au fost distruse, avariate, capturate sau abandonate de când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022.

Pierderile uluitoare ale tancurilor Rusiei – care includ tancurile T-72, T-64, T-80 și T-90 – pot fi atribuite eșecului de a furniza sprijin de foc adecvat, adaptabilitatea scăzută și chiar incapacitatea de a evalua situația pe câmpul de luptă și de a ține cont de simțul comun, spun experții militari consultați de Insider.
Aceste probleme au ieșit la iveală recent într-o bătălie de lângă orașul estic Vuhledar, unde efectivele Moscovei au pierdut zeci de tancuri și blindate. Acel eșec a fost încă o confirmare emblematică pentru o tactică care a dat greș de la bun început: Moscova pare să repete aceleași greșeli care i-au năruit forțele la începutul invaziei, când a încercat să ia cu asalt Kievul: și atunci a trimis convoaie de tancuri direct în capcana ambuscadelor ucrainene.

Tactica a fost reluată în atacul asupra Vuhledar, unde trupele Moscovei au suferit un eșec usturător.

La fel ca în primăvara anului trecut – unde coloanele lungi au fost atacate de ucrainenii care se apăra -, această tactică s-a dovedit fără succes pentru ruși la Vuhledar, unde a pierdut peste 100 de vehicule blindate. Trupele Moscovei par să fi greșit utilizarea tancurilor lor pe câmpul de luptă și în alte cazuri.

Tancurile rusești au căzut pradă soldaților ucraineni care folosesc rachete antitanc Javelin, deoarece stau țintă în câmpuri deschise, fără sprijin sau protecție. În același timp, au fost văzuți conducând direct prin câmpuri minate și explodând. Datorită designului multor tancuri din Rusia, o lovitură poate provoca detonarea muniției, ucigând echipajul.

Rusia nu pare să-și integreze tancurile

Un pas greșit grav al armatei Rusiei a fost eșecul de a-și proteja tancurile cu o abordare combinată care oferă sprijin suplimentar și să-și integreze blindatele cu alte unități.
„Există problema structurală de a nu avea suficientă infanterie pentru a asigura securitatea tancurilor”, a explicat pentru Insider Jeffrey Edmonds, expert în Rusia la Center for Naval Analyses și fost ofițer în cadrul ramurii de blindate a armatei americane. „Pur și simplu nu văd unități care să facă ceea ce te-ai aștepta să facă unitățile militare”.

Rusia se bazează în principal pe artilerie, dar ar beneficia probabil de o mai mare superioritate aeriană, astfel încât să poată evita efectuarea de manevre complicate pe câmpul de luptă, a explicat pentru Insider Marina Miron, cercetător postdoctoral la Departamentul de Studii de Război al King’s College din Londra. În plus, este „discutabil” cât de bine sunt integrate tancurile rusești în operațiunile sale generale.

„Cred că ei duc război pentru care nu au fost pregătiți din punct de vedere tactic și operațional. Au pierdut o mulțime de tancuri. Multe dintre ele – probabil majoritatea – doar din pricina neglijenței. Or, tancurile pe care le folosesc nu sunt în niciun caz superioare celor ale ucrainenilor”, a adăugat Miron.
Rusia și Ucraina s-au înfruntat adesea cu același echipament militar din epoca sovietică – de la tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie până la avioane. Ucraina a pierdut mai puțin de 500 de tancuri de-a lungul conflictului, potrivit unui bilanț realizat de Oryx.

În prezent, Ucraina așteaptă un val de tancuri occidentale avansate, care sunt mai bine echipate decât cele care au dominat câmpul de luptă până acum.

„Pur și simplu nu le pasă”

Chiar și fără echipamente avansate, armata Kievului a reușit totuși să provoace pagube semnificative unora dintre forțele de elită ale Rusiei. O unitate de prestigiu, Armata 1 de tancuri Gărdă, a suferit pierderi grele în mai multe rânduri în timp ce lupta împotriva trupelor ucrainene.

„Rușii nu se pricep foarte bine la utilizarea tancurilor și nici la integrarea tancurilor. Ar fi putut folosi infanteria mecanizată pentru a proteja tancurile, dar se pare că pur și simplu nu le pasă”, a apreciat Miron.

O altă problemă care afectează forța de tancuri a Rusiei a fost lipsa de creativitate sau de manevrabilitate. De pildă, a explicat Edmonds, Rusia are o problemă cu câmpurile de mine, așa cum s-a văzut recent în Vuhledar.

Curățarea unui câmp minat este un proces lent, complicat și organizat care implică mai mulți pași, dar tancurile rusești par să meargă drept prin ele. Unele explodează, altele se retrag sau sunt lovite de rachete ghidate antitanc, iar procesul se repetă atunci când ucrainenii amplasează alte mine.

„Este stupid. Pur și simplu îi vezi făcând asta la nesfârșit”, notează Edmonds.
„Nu văd niciun fel de adaptabilitate la nivel tactic”, a continuat el. Pe de o parte, nu există nicio demonstrație a nivelurilor de pregătire de bază, cum ar fi să știi cum să reacționezi la contact. În plus, rușii nu dau dovadă de inovație, ceea ce expertul atribuie parțial stilului de război al Rusiei – comandamentul de sus în jos, spre deosebire de ceva de genul „ascensiunii” inițiativei de la nivelul inferior, observată în armatele occidentale.

„Ți-ai imagina că în punct vei observa pesemne o mai bună aplicare a manevrei și a armelor combinate”, a spus Edmonds despre tacticile rusești. „Dar eu nu văd asta”.
„Cred că duc un fel de război pentru care nu erau pregătiți, în termeni tactici și operaționali”, a spus Miron. „Au pierdut o mulțime de tancuri. Multe dintre ele – probabil majoritatea – doar din cauza neglijenței. Și tancurile pe care le folosesc nu sunt în niciun fel superioare celor pe care le folosesc ucrainenii”.

Rusia și Ucraina s-au înfruntat adesea folosind același tip de echipament militar din epoca sovietică, de la tancuri și vehicule de luptă de infanterie până la avioane. Ucraina a pierdut mai puțin de 500 de tancuri pe tot parcursul conflictului, potrivit numărătoarei Oryx. Rusia a început cu o forță mai mare de tancuri și, prin urmare, a avut mai mult de pierdut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni marţi la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Capitoliu”, a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Preşedintele Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a făcut cunoscut duminică purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre.
„În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic”, a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău