Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova solicită sprijin pentru sectorul agricol

15 Nov. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2024, 17:30 // Actual //  MD Bani

Producătorii de Sfeclă de Zahăr, dezamăgiți de declarația Forța Fermierilor: Tactica „să piară capra vecinului” amenință să distrugă sectorul sfeclei de zahăr

Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova (APSZM) își exprimă dezamăgirea și indignarea față de declarațiile recente ale Asociației Forța Fermierilor, pe care le consideră calomnioase, politizate și profund dăunătoare sectorului agricol.

Într-un demers adresat autorităților, Asociația Forța Fermierilor a acuzat Ministerul Agriculturii de favorizarea unor „interese străine”, asociind măsurile de subvenționare a culturii de sfeclă de zahăr cu un presupus „monopol” străin.

Producătorii de sfeclă de zahăr subliniază că aceste afirmații sunt nefondate și ignoră contribuția vitală a celor peste 70 de producători locali, care asigură 100% din necesarul intern de zahăr, creează peste 3.000 de locuri de muncă și aduc anual peste 100 de milioane de lei la bugetul public.

„Declarațiile tendențioase ale Asociației Forța Fermierilor promovează o mentalitate distructivă, bazată pe principiul ‘să piară capra vecinului’, care subminează nu doar unitatea fermierilor moldoveni, ci și viitorul unui sector agricol esențial pentru economia și securitatea alimentară a țării,” se arată în declarația APSZM.

În condițiile unei secete severe care a afectat până la 60% din recoltă în 2024, APSZM atrage atenția asupra necesității subvențiilor pentru alinierea Moldovei la practicile europene, unde fermierii beneficiază de sprijin semnificativ. Lipsa susținerii poate duce la colapsul ramurii și la pierderea competitivității pe piața regională.

Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr solicită retragerea acuzațiilor calomnioase și o abordare constructivă, axată pe sprijinirea fermierilor locali și pe identificarea unor soluții sustenabile pentru sectorul agricol.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.