AUDIO Cine-i trădătorul din partidul Șor. Vocea lui recunoscută de mai multe persoane

22 Iul. 2022, 14:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2022, 14:29 // Actual //  bani.md

Vocea deputatului partidului Șor, Vladimir Vitiuc a fost recunoscută de mai multe persoane, într-o înregistrare audio, cu Igor Himici în care vorbesc despere sume de și datorii în contextul activității partidului. Înregistrările au fost publicate de CNA.

În dimineața zilei de 21 iulie, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins cu percheziții la mai multe sedii ale formațiunii, într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a partidului.

Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Mai exact, banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Fostul deputat transfug, care a schimbat mai multe partide (PCRM, PD, Partidul Șor) Vladimir Vitiuc figurează și în calitate de bănuit pentru coruperea deputaților. În prezent acesta se află sub control judiciar după ce a stat în Penitenciarul 13. Vitiuc este bănuit și de îmbogățire ilicită. Potrivit ANI acesta a încercat să ascundă o sumă de 600 mii de lei. Vitiuc a fost reținut în data de 2 februarie 2022 împreună cu Sergiu Sîrbu, Artur Reșetniucov și Anatolie Zagoridnîi. Ulterior, Vitiuc, din motive de sănătate a fost transferat sub control judiciar, deși ceilalți colegi au rămas în penitencia

Fostul deputat al Partidului Șor, care a deținut și funcția de vicepreședinte al Parlamentului în cel puțin două legislaturi, Vladimir Vitiuc, a fost depistat de Autoritatea Națională de Integritate cu 600 de mii de lei nedeclarați în declarația de avere și interese personale, în urma realizării unui control al averii acestuia în luna martie 2020. Mai exact, inspectorul de integritate a identificat prezența unei diferențe de bani de 2 268 248 de lei, generată în perioada 9 decembrie 2014–31 iulie 2016, când și-a procurat un autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85 250 de euro, precum și de suplinire a bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

Afacerile de la Bălți

În capitala de nord a Republicii Moldova politicianul bălțean Vladimir Vitiuc are reputaţia de „cardinalul din umbră”, în condițiile în care a tras sforile la mia multe afaceri.

Potrivit nordnews.md, este vorba de SRL „AURANT” și SRL „Asevia” sunt cele mai apropiate de noțiunea de afacere din umbră ale fostului deputat al Parlamentului Republicii Moldova Vladimir Vitiuc.

SRL „AURANT” a fost înființată inițial de însuși Vladimir Vitiuc  în 1994. Astăzi, soția lui Vladimir Vitiuc, Iana, este la conducerea acestei companii în calitate de administrator, iar soția fratelui Ianei Vitiuc, Ala Petruc, este fondatoare.

SRL „Asevia” este înregistrată pe numele Serghei Petruc, fratele soției lui Vladimir Vitiuc, și este formată dintr-o rețea de magazine situate în Bălți pe următoarele adrese: str. Colesov,4; str.Alexandru cel Bun,8; str.Al.cel Bun 40; str.Conev,10; str. 13 decembrie; str.Colesov,4; str. Calea Ieșilor, 109/84; str. Decebal nr.13.

Vladimir Vitiuc, este un economist, manager, magistru în drept și politician moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005. A reprezentat Partidul Comuniștilor din Republica Moldova în cinci legislaturi consecutive, în 2017 a trecut la Partidul Democrat, iar în 2020 la Partidul „Șor”. A fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova în 2015-2019 și 2020-2021.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO