Cel mai mare dinozaur al lui Down Under era un mâncător de frunze colosal, cam cât un avion de pasageri.
Cu aproximativ 92 de milioane de ani în urmă, „Cooper” s-a blocat în noroi. Oasele dinozaurului au fost găsite abia în 2007, când părțile fiarei au fost dezgropate, săpate de sub o stație de bovine și ovine în apropierea micului oraș australian Eromanga, în sud-vestul Queenslandului, scrie CNET.
După paisprezece ani de cercetări și analize minuțioase, exemplarul gigantic de sauropod, cunoscut din oasele picioarelor și șoldurilor, este descris și numit oficial de către descoperitorii săi pentru prima dată. Porecla, Cooper.
Australotitan cooperensis, un titanosaur care stăpânea pământul în perioada Cretacicului, cu vreo 92-96 milioane de ani în urmă. Numele Australotitan înseamnă „titanul sudic” și cooperensis este numit pentru zona în care a fost descoperită fosila.
Specimenul holotip – adică specimenul folosit pentru a descrie această specie nouă – este detaliat într-o lucrare, publicată luni în revista PeerJ, de cercetătorii de la Muzeul Queensland din Australia și Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.
„Acest nou titanosaurian este cel mai mare dinozaur din Australia reprezentat de rămășițe osteologice”, a declarat Robyn Mackenzie, paleontolog de la Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.
De ani de zile, echipa de cercetare a săpat încet bucățile fosile ale „Cooper” și le-a analizat, pentru a înțelege mai bine creatura gargantuană. Au descoperit o plută de diferite oase și fragmente osoase de pe picioarele și șoldul titanului.
Cu ajutorul analizei computerizate 3D, echipa a început să descopere povestea lui Cooper și să facă estimări despre dimensiunea, lungimea și masa acesteia.
Cu o lungime de aproape 100 de picioare, Cooper are aproximativ lungimea unui avion de pasageri Airbus A318. Potrivit estimărilor, Cooper a cântărit aproape 70 de tone – de aproximativ 10 ori mai mult decât un elefant african.