Averea lui Prigojin a fost împărțită între foști angajați ai structurilor de forță și un miliardar de pe lista Forbes

24 Iun. 2024, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2024, 17:44 // Actual //  bani.md

Foști angajați din structurile forță și unul dintre miliardarii ruși au devenit proprietarii celor mai atractive active ale imperiului lui Evghenii Prigojin, potrivit Novaya Gazeta Europe. Publicația a găsit peste 120 de companii operaționale asociate cu Prigojin. În 2023, companiile au adus proprietarilor și mai multe venituri decât în ​​2022 – 154 de miliarde de ruble, în loc de 74 de miliarde. Cu toate acestea, nu toate companiile aparțin acum familiei Wagner.

Astfel, mai multe firme au fost conduse de foști polițiști. De exemplu, întreprinderea Pishchevik, care a furnizat alimente armatei ruse a avut un profit de aproape 1 miliard de ruble în 2023. În luna mai, compania era condusă de Alexey Rybakov din Sankt Petersburg. În contactele telefonice ale altor persoane, el este înregistrat ca „departamentul operațional 30” și „Ugro” (investigație penală). Șeful Restaurantservice Plus, care a primit și contracte pentru furnizarea de alimente de la armata rusă, a fost un alt fost ofițer de poliție, Vitali Tugobokov de la Departamentul de Crime Economice din Sankt Petersburg. Veniturile acestei companii s-au ridicat anul trecut la aproape 3 miliarde de ruble. Un alt furnizor de alimente al Ministerului Apărării – compania „Alternativa” – a fost transferată către Pavel Lisichik, în vârstă de 41 de ani, care a indicat pe pagina sa de pe VKontakte locul de muncă la Ministerul Afacerilor Interne și în telefoanele altor abonați este listat ca „Kom al plutonului Vyborg”.

„Velada”, care se ocupa de producția de petrol în Siria, a mers la Vladimir Zlenko, în vârstă de 27 de ani, angajat al Ministerului Afacerilor Interne din districtul Primorsky din Sankt Petersburg. La Moscova, mai multe dintre companiile lui Prigozhin implicate în furnizarea de alimente spitalelor, grădinițelor și școlilor au fost transferate miliardarului și proprietarului centrului comercial Evropeisky, God Nisanov. În același timp, Prigojin l-a întâlnit pe Nisanov în timpul vieții, dar numai indirect și în instanță. În 2021, compania Bakhchisaray, apropiată de Nisanov, a câștigat licitația pentru dreptul de a închiria afacerea de hipism pentru 49 de ani. Prigozhin, a cărei companie Alpha a pierdut licitația, a criticat dur autoritățile orașului și a numit ceea ce se întâmplă „o crimă și semi-criminal”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău