Averea miliardarilor în 2023: cine a câștigat și a pierdut cel mai mult anul trecut

11 Feb. 2024, 10:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Feb. 2024, 10:10 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

La începutul lunii februarie, Mark Zuckerberg a adăugat 28 de miliarde de dolari la averea sa în doar câteva ore, în timp ce acțiunile Meta au crescut vertiginos după ce compania a anunțat prima sa plată de dividende. Acest lucru urmează unui an de excepție pentru fondatorul Facebook, care și-a văzut averea crescând cu 173% în 2023. La fel ca Zuckerberg, mulți miliardari din domeniul tehnologiei au adăugat sume uriașe la averea lor pe măsură ce piața bursieră și-a revenit, scrie publicația Visual Capitalist.

Adăugând 113,5 miliarde de dolari la averea sa, Elon Musk a înregistrat cele mai mari câștiguri din întregul grup, deoarece acțiunile Tesla și-au dublat prețul în 2023.

Acest lucru marchează o inversare bruscă față de anul precedent, când Musk a pierdut mai mulți bani decât orice alt miliardar. Într-un an record, Tesla a livrat 1,8 milioane de vehicule – o creștere de 38% de la an la an.

Mark Zuckerberg, cu al doilea cel mai mare câștig, a adunat 78,3 miliarde de dolari, pe măsură ce acțiunile Meta au crescut vertiginos. Anul trecut, Facebook a înregistrat 5 milioane de utilizatori noi în America de Nord. În plus, timpul petrecut de utilizatori pe Instagram a crescut cu 40% de la jumătatea anului 2020, când a fost lansat Reels.

Ca cea mai rapidă creștere din top 50, miliardarul indonezian din domeniul energiei Prajogo Pangestu și-a văzut averea urcând cu un incredibil 971%. Majoritatea câștigurilor au fost determinate de Barito Renewables, compania sa de energie geotermală.

În schimb, Gautam Adani, din India, a înregistrat cel mai abrupt declin al averii. După ce un raport Hindenburg a acuzat grupul Adani că a operat mai multe companii fantomă pentru a manipula prețurile acțiunilor și a spăla bani, Adani și-a văzut averea scăzând cu 56,5 miliarde de dolari, reducând-o aproape la jumătate.

Alături de Adani, Zhang Yiming, fondatorul ByteDance – cunoscut pentru aplicația de socializare TikTok – a pierdut 6,1 miliarde de dolari, în timp ce Charles Koch, mare donator republican, a pierdut 3,8 miliarde de dolari pe parcursul anului.

Schimbarea rapidă a averii

Până în prezent, piața bursieră americană a atins maxime record în 2024, sporind averile multor miliardari din lume.

De fapt, Meta a adăugat recent 196 de miliarde de dolari la capitalizarea sa bursieră într-o singură zi, cea mai mare creștere din istoria Wall Street. De la începutul anului, averea lui Zuckerberg a crescut cu 38,2 miliarde de dolari până la data de 5 februarie. În plus, Jeff Bezos a adăugat 18 miliarde de dolari la averea sa netă în puțin peste o lună, în condițiile în care acțiunile Amazon au urcat cu aproape 14%.

În 2024, averea netă a lui Warren Buffett a urcat deja cu 9,9 miliarde de dolari.

Alți miliardari nu s-au descurcat la fel de bine, în special Elon Musk, a cărui avere s-a prăbușit cu 55,8 miliarde de dolari după ce a emis rechemări în service pentru 3,8 milioane de vehicule. Acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 27% de la începutul anului până în prezent, având în vedere vânturile de producție și o serie de alte eșecuri, inclusiv probleme juridice și creșterea concurenței pe piața vehiculelor electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:06 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Gazprom, asul din mâneca lui Vladimir Putin, pentru mopolul energetic a raportat vânzări record de gaze în China la final de 2023. Dar laudele preşedintelui rus, trâmbiţate cu mândrie de presa de stat, n-au făcut decât să ascundă criza cu care se confruntă gigantul energetic, care trebuie acum să se confrunte cu pierderea Europei, cea mai mare piaţă a Gazprom, după invazia rusă în Ucraina, scrie Financial Times.

Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Rusia, controlată de stat, au prezis chiar că rezultatele companiei pentru întregul an 2023 vor arăta că aceasta a încetat să mai fie profitabilă şi că pierderile nete ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari până în 2025.

„Gazprom înţelege că nu va mai avea niciodată o poziţie la fel de bună în Europa şi trebui să accepte pur şi simplu acest fapt. Singura cale de urmată acum este să caute surse de venit relativ mai mici şi să le dezvolte treptat, adunând firimituri” a declarat Marcel Salikhov, directorul Institutului pentru Energie şi Finanţe.

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune de stat Rossiya 1, Putin a recunoscut că Rusia a încasat sume serioase mai ales din exportul de energie, dar a negat că ruperea de Europa ar fi cauzat probleme Gazprom.

„Poate că a fost mai profitbail înainte, dar, pe de altă parte, cu cât depindem mai puţin de energie, cu atât mai bine, pentru că partea non-energatică a companiei noastre este în creştere”, a declarat Vladimir Putin.

Deşi Moscova a decis la începutul războiului să reducă livrările de gaze către Europa, o măsură care iniţial a crescut preţurile suficient de mult pentru a compensa scăderea exporturilor, efectul a fost de scurtă durată.

Câştigurile dinainte de taxe au atins un nivel record de 49,7 miliarde de dolari în prima jumătate a lui 2022, dar au scăzut cu 40% un an mai tîrziu, în timp ce profiturile s-au prăbuşit puternic.

UE s-a dovedit a fi mai pricepută în a se aproviziona cu gaze alternative decât credeau mulţi că este posibil – cota Rusiei din importurile de gaze ale blocului a scăzut de la peste 40% în 2021 la 8% anul trecut, potrivit datelor UE – în timp ce preţurile s-au prăbuşit de la vârfurile înregistrate în primele zile ale războiului. UE îşi propune să elimine toate importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Duminică, Putin a declarat că Rusia a făcut faţă cu bine după ce Europa a încetat să-i mai cumpere gazul, explorând rute alternative şi concentrându-se pe propriile eforturi de aprovizionare. Dar, în realitate, acestea nu reprezintă un înlocuitor pentru nevoile UE.

Ţinând cont că gigantul energetic a pierdut Europa, Gazprom a încercat să găsească noi cumpărători, dar acordurile sale din Asia Centrală şi creşterile minore de aprovizionare către China şi Turcia vor compensa doar între 5% şi 10% din piaţa europeană pierdută, potrivit lui Salikhov.

Realizarea oricărei schimbări substanţiale în acest scenariu va necesita investiţii enorme în conducte şi alte infrastructuri pentru a deservi noi pieţe, precum şi implicarea partenerilor externi care nu se grăbesc să se implice în acest pariu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău