Probleme la FEE Nord. Ce a depistat ANRE

10 Feb. 2024, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Feb. 2024, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliul de Administrație al Autorității Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a analizat Raportul privind activitatea licențiată desfășurată de S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” în perioada anilor 2020-2022. În urma acestei analize, au fost stabilite mai multe directive către întreprindere:

1. **Evidență precisă**: Să fie implementată și menținută o evidență riguroasă care să permită obținerea rapidă și exactă a informațiilor generale privind situația economico-financiară a companiei, precum și informații detaliate pe categorii de activități.

2. **Furnizare corectă de informații către ANRE**: Să fie respectată în mod riguros obligația de a furniza ANRE informațiile necesare pentru supravegherea corectitudinii evidenței consumurilor și cheltuielilor efective, precum și pentru calculul prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii finali.

3. **Respectarea procedurilor legale**: Să fie asigurată îndeplinirea tuturor procedurilor legale în ceea ce privește planificarea, prezentarea și modificarea Planului anual de investiții. De asemenea, să fie garantată transparența în procesul de achiziție a bunurilor și serviciilor, în conformitate cu cadrul legal specific.

Aceste directive au fost impuse în vederea asigurării bunei funcționări a activității S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” și pentru a asigura respectarea normelor și reglementărilor în vigoare în domeniul energiei electrice.

În data de 6 februarie, FEE Nord a depus o solicitare la ANRE pentru majorarea tarifului la curentul livrat consumatorilor.  Este vorba de o scumpire cu 13 bani per kwh, la 3,01 lei per kwh.

Consumatorii racordați la rețeaua de tensiune medie ar urma să achite 2,11 lei/kWh, față de 1,97 lei/kWh

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău