Peste 130 de tone de carne de pui, furate într-un jaf de proporții în Cuba. Alimentul este vândut „pe cartelă”

10 Feb. 2024, 19:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Feb. 2024, 19:54 // Actual //  Lupu Eduard

Cuba a pus sub acuzare 30 de persoane pentru furtul a 133 de tone de carne de pui, pe care apoi le-au vândut la negru, pe stradă, un jaf de proporţii mai rar întâlnite care survine într-o perioadă în care statul condus de comunişti se confruntă cu o penurie de alimente, relatează Reuters.

Hoţii au luat carnea, care se afla în 1.660 de cutii albe, dintr-un depozit de stat din capitala Havana şi au folosit veniturile obţinute din vânzare pentru a cumpăra frigidere, laptopuri, televizoare şi aparate de aer condiţionat, a relatat vineri seara televiziunea de stat cubaneză.

Carnea de pui face parte dintre alimentele care în sistemul cubanez se dau pe „carnetul de raţie”, introdus după revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro pentru a oferi alimente de bază subvenţionate pentru toată populaţia.

Cantitatea de carne de pui furată era echivalentul unei raţii de pui pentru o lună pentru o provincie de mărime medie, la porţiile actuale de distribuţie, a declarat Rigoberto Mustelier, directorul COPMAR, distribuitorul guvernamental de alimente.

Printre hoți, şefi de tură şi lucrători IT din cadrul fabricii

Cantitatea de pui disponibilă prin intermediul carnetului de raţii a scăzut brusc în ultimii ani, deoarece criza economică a adus o penurie de alimente, combustibil şi medicamente în statul comunist. Multe produse subvenţionate ajung la populaţie cu zile, săptămâni sau chiar luni mai târziu decât era programat, lăsând oamenii care câştigă un salariu mediu de 4.209 pesos pe lună (14 dolari la cursul de schimb informal) să caute alte modalităţi de a se descurca.

Autorităţile nu au precizat când a avut loc furtul de carne de pui, dar au precizat că acesta s-a produs probabil între miezul nopţii şi ora 2 dimineaţa, când au detectat fluctuaţii ale temperaturii în depozitul frigorific. Supravegherea video a surprins camioanele care transportau alimentele în afara depozitului.

Printre cei 30 de inculpaţi se numără şefi de tură şi lucrători IT din cadrul fabricii, precum şi agenţi de securitate şi persoane din exterior care nu sunt direct afiliate cu compania, se arată în reportajul televizat. Suspecţii, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea fi condamnaţi la 20 de ani de închisoare.

Infracţionalitatea a crescut odată cu dificultăţile economice de la sfârşitul pandemiei de COVID-19, deşi rapoartele privind furturi la scară largă precum acesta sunt încă o raritate pe insula din Caraibe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău