Bulgaria, Irlanda sau Marea Britanie, printre cele mai bune țări din Europa pentru a începe o afacere

11 Feb. 2024, 10:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Feb. 2024, 10:14 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Euronews Business analizează mai îndeaproape cele cinci țări europene care ar putea fi cel mai bun loc pentru a începe o afacere. Înființarea unei companii mici sau mijlocii în Europa nu trebuie să fie atât de descurajantă pe cât cred majoritatea oamenilor. Deși unele țări de pe continent pot avea reglementări mai stricte, care pot fi dificile pentru cetățenii din afara UE, altele sunt foarte deschise și primitoare atât pentru investitorii și oamenii de afaceri autohtoni, cât și pentru cei străini.

În urma COVID-19 și a impactului crizei energetice, Europa a depus mai multe eforturi pentru a sprijini și a primi cu bucurie IMM-urile. Ea dispune în prezent de o serie de scheme de finanțare și de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, cum ar fi Programul pentru piața unică, Mecanismul Conectarea Europei (CEF) și Orizont Europa. De asemenea, dispune de o serie de instrumente de cunoaștere, cum ar fi portalul de afaceri „Europa ta”, Enterprise Europe Network și Erasmus pentru tinerii antreprenori.

UE va găzdui 24,4 milioane de IMM-uri în 2023

Potrivit Statista, în 2023, în Uniunea Europeană existau aproximativ 24,4 milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), care angajau aproape 85 de milioane de persoane. Acestea reprezentau aproximativ 99,8% din toate întreprinderile înființate și în funcțiune de pe continent și constituiau coloana vertebrală a regiunilor și orașelor mai mici.

Cât de ușor este să faci afaceri în orice țară înseamnă să iei în considerare câțiva factori cheie. Indicele Ease of Doing Business al Băncii Mondiale a clasificat acești factori în 10 parametri. Aceștia includ: începerea unei afaceri, tratarea autorizațiilor de construcție, obținerea energiei electrice, înregistrarea proprietății, obținerea de credite, protejarea, investitorilor minoritari, plata impozitelor, comerțul transfrontalier, executarea contractelor și rezolvarea insolvenței.

Deși nu toate țările sunt cele mai bune la toate categoriile enumerate mai sus, iată câteva dintre cele mai ușoare țări din Europa pentru a începe o afacere:

Irlanda

Republica Irlanda este una dintre cele mai populare alegeri pentru începerea unei afaceri în Europa, datorită faptului că este o economie cu venituri ridicate și foarte dezvoltată din punct de vedere digital. Potrivit 1Office, gradul de utilizare a smartphone-urilor a ajuns la 90%, iar accesul la internet în gospodării atinge, de asemenea, 92%, ceea ce stabilește o bază bună pentru afacerile cu produse tehnologice și digitale. Având în vedere că Enterprise Ireland investește în aproximativ 200 de startup-uri în fiecare an, țara transmite un mesaj foarte puternic și primitor pentru antreprenorii din întreaga lume.

Potrivit raportului Doing Business in the European Union 2020 al Băncii Mondiale: Irlanda, mai multe orașe irlandeze se clasează foarte bine la mulți dintre parametrii de mai sus. În Cork, întreprinderile pot aplica foarte rapid contractele și pot obține energie electrică fără probleme. Dublin stă bine și în ceea ce privește aceste două lucruri, precum și înființarea de întreprinderi. Waterford este cel mai eficient în ceea ce privește eliberarea autorizațiilor de construcție, în timp ce Galway este cel mai bun la înregistrarea proprietății, precum și la demararea unei afaceri.

Faptul că Irlanda este membră a Uniunii Europene, a OCDE și a zonei euro, precum și utilizarea monedei euro și faptul că limba engleză este una dintre limbile principale sunt, de asemenea, factori foarte atractivi pentru antreprenorii europeni. Acest lucru se datorează ușurinței sporite în afaceri, unei piețe mai mari în întreaga UE și economiilor de costuri în ceea ce privește lipsa taxelor de schimb valutar sau de traducere.

Antreprenorii din Regatul Unit, Islanda, Norvegia, Elveția și UE nu au nevoie de permise sau vize pentru a se stabili în Irlanda. Țara facilitează, de asemenea, înființarea și înregistrarea la distanță a companiilor pentru cetățenii din afara UE. De asemenea, are una dintre cele mai mici rate de impozitare a societăților din lume, de 12,5%, și un tratat de evitare a dublei impuneri cu aproximativ 72 de țări până în prezent.

Bulgaria

Bulgaria este un nou centru de afaceri foarte apreciat în Europa de Est, datorită birocrației relativ reduse pe care o presupune înființarea unei societăți, care durează doar câteva săptămâni. Costurile administrative sunt, de asemenea, foarte scăzute, în comparație cu majoritatea țărilor europene, iar impozitul pe profit este de numai 10%.
Companiile străine nu au restricții legale în ceea ce privește cumpărarea de terenuri în țară și trebuie să plătească doar costurile operaționale după înregistrare. Antreprenorii din UE pot beneficia, de asemenea, de forță de muncă ieftină, de forță de muncă foarte calificată și multilingvă și de un cost al vieții relativ scăzut, având în același timp acces la piața unică europeană datorită faptului că Bulgaria face parte din UE.

Poziția geopolitică a Bulgariei în sud-estul Europei oferă, de asemenea, un acces convenabil la alte piețe consacrate, cum ar fi Grecia și Turcia, deschizând în același timp oportunități în Serbia și Macedonia de Nord.

Bulgaria permite, de asemenea, înregistrarea societăților la distanță. Cu toate acestea, corupția rămâne încă o problemă în țară, care trebuie luată în considerare atunci când se analizează ce tip de afacere să se înființeze și în ce parte a țării să se stabilească.

Olanda 

Potrivit Forumului Economic Mondial, Olanda este a cincea economie ca mărime din Uniunea Europeană, cu un produs intern brut de aproximativ 990,6 miliarde de dolari (918,7 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 5,96% din economia UE.

Situată foarte convenabil în Europa de Vest, Olanda are o forță de muncă extrem de cosmopolită, foarte educată și calificată. Guvernul olandez oferă o multitudine de scheme de sprijinire a afacerilor și stimulente fiscale pentru noile întreprinderi. Deși rata impozitului pe profit este puțin mai mare decât alte opțiuni europene, de 25,8%, o serie de proprietari de afaceri ar putea considera că merită prețul, pentru locație și accesul pe piață.

Printre stimulente se numără o alocație pentru antreprenori, precum și o decizie de 30%. Aceasta le permite angajatorilor să plătească 30% din salariile talentelor străine fără să fie deduse taxe. În plus, guvernul sprijină cercetarea și dezvoltarea, precum și inovarea prin rambursarea unei serii de costuri pentru companiile care efectuează cercetări științifice sau dezvoltă produse noi și inovatoare, printre altele.

Țările de Jos sunt favorizate în special de antreprenorii cu companii avansate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi robotica și inteligența artificială, precum și comerțul cu amănuntul.

Suedia

Cu o infrastructură și o tehnologie de clasă mondială, Suedia a fost clasată pe locul al doilea în Indexul de pregătire a rețelelor 2020. Acest indice măsoară gradul de pregătire digitală a unei țări și cât de dispuși sunt oamenii, întreprinderile și guvernul unei țări, pentru a utiliza pe deplin tehnologia disponibilă.

Ca atare, Suedia este un alt centru de înființare și de afaceri pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei din întreaga lume, cu un număr foarte mare de persoane care adoptă timpuriu noile tehnologii. Printre companiile suedeze notabile se numără Ericsson, Astra Zeneca, Volvo și Sandvik, precum și Klarna și Spotify, printre altele.

Suedia fiind, de asemenea, cea mai mare economie scandinavă, are și un sector al construcțiilor înfloritor, cu o acoperire excelentă în întreaga Europă de Nord, care atrage, de asemenea, antreprenori din domeniul construcțiilor, precum și contribuie la infrastructura robustă. Un guvern stabil și un nivel scăzut de corupție contribuie, de asemenea, la farmecul țării.

Marea Britanie

Potrivit British Business Bank, în fiecare an, în Marea Britanie se înființează aproximativ 360.000 de noi întreprinderi. De asemenea, înființarea unei companii este relativ rapidă, ușoară și ieftină, cererile poștale fiind procesate în termen de opt până la 10 zile, iar cele online, în 24 de ore.

Având una dintre cele mai diverse economii și forțe de muncă din Europa, Regatul Unit dispune, de asemenea, de măsuri de sprijinire a întreprinderilor în primii lor ani, când profitabilitatea este scăzută. De asemenea, oferă scutiri fiscale la sfârșitul vieții unei întreprinderi, în ceea ce privește veniturile obținute din vânzarea activelor.

În plus, Regatul Unit are un sistem fiscal și juridic puternic, cu procese eficiente și o rată a impozitului pe profit de 25% pentru toate societățile cu răspundere limitată. Având în vedere că o treime dintre adulți dețin în prezent un fel de diplomă superioară, forța de muncă este foarte calificată și adaptabilă.

O serie de oportunități de crowdfunding, capital de risc și investiții de tip angel sunt, de asemenea, disponibile pentru antreprenori, precum și subvenții guvernamentale, finanțare și consiliere, prin intermediul diferitelor departamente guvernamentale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău