Avertisment pentru „Bucătarul lui Putin”. Omul lui Prigojin, împușcat în cap

07 Feb. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Împușcarea unuia dintre cei mai cunoscuți mercenari ai lui Evgheni Prigojin a deschis calea unor speculații cu privire la scopul real al acestui gest. Experții cred că patronul Wagner este slăbit și că împușcarea celui mai cunoscut dintre mercenarii și propagandiștii săi este un semnal că i se pregătește sfârșitul.

Un mercenar rus, care a căpătat o faimă sinistră după ce a arătat mulțimii „craniul unui ucrainean mort” și a cerut uciderea civililor din Ucraina, a fost împușcat în cap.

E vorba de mercenarul rus Ivor Mangușev, în vârstă de 36 de ani. El a fost locit în timpul unui atac, iar experții spun că „lovitura” ar putea fi un avertisment pentru Evgheni Prigojin, liderul firmei de mercenari Wagner.

Mercenarul rus a spus, în august, că acel craniu, pe care l-a prezentat public, a aparținut unuia dintre luptătorii care au apărat combinatul Azovstal, din Mariupol.

Cine este Ivor Mangușev

În august, Mangușev s-a urcat pe o scenă pentru a prezenta craniul unui soldat ucrainean. Bărbatul de 36 de ani era renumit ca fiind unul dintre cei mai recunoscuți realizatori de spin-uri TV din Rusia, înainte de a intra în armată sub numele de Bereg.

La primele ore ale zilei de sâmbătă, Mangușev a fost transportat la spitalul din Stahanov, în regiunea Donețk din estul Rusiei, cu o plagă împușcată în cap, relatează The Telegraph. Imaginea care îl arată pe Mangușev însângerat, întins pe un pat de spital, a fost distribuită pe rețelele de socializare de prietenul său Boris Rojkin, care a descris starea acestuia ca fiind „gravă”.

Pe ce se bazează speculațiile

Medicii spun că a fost împușcat de la mică distanță, ceea ce ridică suspiciuni de execuție. Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre acest atac. Expertul Mark Galeotti crede însă că legăturile lui Mangușev cu Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner, sunt semnificative și că acesta ar putea fi un „atac proxy”.

„Cred că putem descrie în siguranță acest lucru ca un o tentativă de asasinat. Acesta ar putea fi un avertisment, sau încercarea de scoatere a unui pion de pe tablă, sau un semn că  rivalii domnului Prigojin simt că este suficient de slăbit pentru a putea continua ca lider al formațiunii”, a mai spus Galeotti.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău