Avertisment pentru „Bucătarul lui Putin”. Omul lui Prigojin, împușcat în cap

07 Feb. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Împușcarea unuia dintre cei mai cunoscuți mercenari ai lui Evgheni Prigojin a deschis calea unor speculații cu privire la scopul real al acestui gest. Experții cred că patronul Wagner este slăbit și că împușcarea celui mai cunoscut dintre mercenarii și propagandiștii săi este un semnal că i se pregătește sfârșitul.

Un mercenar rus, care a căpătat o faimă sinistră după ce a arătat mulțimii „craniul unui ucrainean mort” și a cerut uciderea civililor din Ucraina, a fost împușcat în cap.

E vorba de mercenarul rus Ivor Mangușev, în vârstă de 36 de ani. El a fost locit în timpul unui atac, iar experții spun că „lovitura” ar putea fi un avertisment pentru Evgheni Prigojin, liderul firmei de mercenari Wagner.

Mercenarul rus a spus, în august, că acel craniu, pe care l-a prezentat public, a aparținut unuia dintre luptătorii care au apărat combinatul Azovstal, din Mariupol.

Cine este Ivor Mangușev

În august, Mangușev s-a urcat pe o scenă pentru a prezenta craniul unui soldat ucrainean. Bărbatul de 36 de ani era renumit ca fiind unul dintre cei mai recunoscuți realizatori de spin-uri TV din Rusia, înainte de a intra în armată sub numele de Bereg.

La primele ore ale zilei de sâmbătă, Mangușev a fost transportat la spitalul din Stahanov, în regiunea Donețk din estul Rusiei, cu o plagă împușcată în cap, relatează The Telegraph. Imaginea care îl arată pe Mangușev însângerat, întins pe un pat de spital, a fost distribuită pe rețelele de socializare de prietenul său Boris Rojkin, care a descris starea acestuia ca fiind „gravă”.

Pe ce se bazează speculațiile

Medicii spun că a fost împușcat de la mică distanță, ceea ce ridică suspiciuni de execuție. Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre acest atac. Expertul Mark Galeotti crede însă că legăturile lui Mangușev cu Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner, sunt semnificative și că acesta ar putea fi un „atac proxy”.

„Cred că putem descrie în siguranță acest lucru ca un o tentativă de asasinat. Acesta ar putea fi un avertisment, sau încercarea de scoatere a unui pion de pe tablă, sau un semn că  rivalii domnului Prigojin simt că este suficient de slăbit pentru a putea continua ca lider al formațiunii”, a mai spus Galeotti.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău