Avertisment pentru „Bucătarul lui Putin”. Omul lui Prigojin, împușcat în cap

07 Feb. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Împușcarea unuia dintre cei mai cunoscuți mercenari ai lui Evgheni Prigojin a deschis calea unor speculații cu privire la scopul real al acestui gest. Experții cred că patronul Wagner este slăbit și că împușcarea celui mai cunoscut dintre mercenarii și propagandiștii săi este un semnal că i se pregătește sfârșitul.

Un mercenar rus, care a căpătat o faimă sinistră după ce a arătat mulțimii „craniul unui ucrainean mort” și a cerut uciderea civililor din Ucraina, a fost împușcat în cap.

E vorba de mercenarul rus Ivor Mangușev, în vârstă de 36 de ani. El a fost locit în timpul unui atac, iar experții spun că „lovitura” ar putea fi un avertisment pentru Evgheni Prigojin, liderul firmei de mercenari Wagner.

Mercenarul rus a spus, în august, că acel craniu, pe care l-a prezentat public, a aparținut unuia dintre luptătorii care au apărat combinatul Azovstal, din Mariupol.

Cine este Ivor Mangușev

În august, Mangușev s-a urcat pe o scenă pentru a prezenta craniul unui soldat ucrainean. Bărbatul de 36 de ani era renumit ca fiind unul dintre cei mai recunoscuți realizatori de spin-uri TV din Rusia, înainte de a intra în armată sub numele de Bereg.

La primele ore ale zilei de sâmbătă, Mangușev a fost transportat la spitalul din Stahanov, în regiunea Donețk din estul Rusiei, cu o plagă împușcată în cap, relatează The Telegraph. Imaginea care îl arată pe Mangușev însângerat, întins pe un pat de spital, a fost distribuită pe rețelele de socializare de prietenul său Boris Rojkin, care a descris starea acestuia ca fiind „gravă”.

Pe ce se bazează speculațiile

Medicii spun că a fost împușcat de la mică distanță, ceea ce ridică suspiciuni de execuție. Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre acest atac. Expertul Mark Galeotti crede însă că legăturile lui Mangușev cu Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner, sunt semnificative și că acesta ar putea fi un „atac proxy”.

„Cred că putem descrie în siguranță acest lucru ca un o tentativă de asasinat. Acesta ar putea fi un avertisment, sau încercarea de scoatere a unui pion de pe tablă, sau un semn că  rivalii domnului Prigojin simt că este suficient de slăbit pentru a putea continua ca lider al formațiunii”, a mai spus Galeotti.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău