Enigma balonului trimis de China în SUA

07 Feb. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul Olaf Scholz s-a declarat preocupat de cazul balonului de spionaj depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite şi verifică dacă au fost raportate incidente similare în Germania sau în alte zone din Europa, afirmă oficiali citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung şi de site-ul T-online.de.

„Guvernul Germaniei tratează cu seriozitate activităţile de spionaj ale Chinei şi a iniţiat consultări cu principalii parteneri în domeniul securităţii”, a declarat un oficial guvernamental de la Berlin.

Germania verifică dacă au fost raportate incidente similare cu cel din Statele Unite în spaţiul aerian german sau în alte ţări europene. Verificările privind posibile incidente cu baloane de spionaj în Germania sunt efectuate de agenţiile aflate în subordinea Ministerului de Interne de la Berlin.

Armata americană a doborât sâmbătă un balon de recunoaştere trimis de China, care se afla de câteva zile în spaţiul aerian al Statelor Unite. Prezenţa unui balon asemănător a fost raportată în America de Sud.

China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv „civil” pentru „cercetare”, în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat „regret” că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de „forţă majoră”. Washingtonul a respins această poziţie. „Noi ştim că este un balon de supraveghere. Nu intenţionez să fiu mai specific. Ştim că balonul a încălcat spaţiul aerian al Statelor Unite şi legislaţia internaţională, ceea ce este inacceptabil”, a declarat Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului chinez, ameninţând cu reacţii. „China dezaprobă vehement şi protestează faţă de atacul asupra unui aparat civil fără echipaj. Utilizarea forţei de către Statele Unite este în mod clar o reacţie exagerată şi o încălcare gravă a practicilor internaţionale”, a transmis Ministerul chinez de Externe, conform publicaţiei South China Morning Post, avertizând că Beijingul îşi rezervă dreptul de a avea „reacţii”, dacă va fi necesar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău