Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie se adâncește pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc

07 Feb. 2023, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 04:36 // Actual //  Lupu Eduard

Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.

Citând date preliminare, Ministerul rus de Finanțe a declarat luni că veniturile din petrol și gaze au fost cu 46,4% mai mici în ianuarie, la 426 de miliarde de ruble, față de aceeași lună a anului trecut, ceea ce a fost pus în principal pe seama prețurilor mai mici pentru țițeiul Ural și a volumelor mai mici de exporturi de gaze naturale.

Veniturile din afara petrolului și gazelor naturale au fost cu 28% mai mici, la 981 de miliarde de ruble, atribuite încasărilor mai mici din TVA intern și din impozitul pe venit.
În general, veniturile bugetare pentru luna respectivă au scăzut cu 35,1%, în timp ce cheltuielile au fost cu 58,7% mai mari în ianuarie 2023, la 3.120 de miliarde de ruble, deja mai mult de 10% din planul de cheltuieli pentru întregul an.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol

și gaze – anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble – pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele valutare internaționale pentru a acoperi un deficit întins de costul conflictului din Ucraina.
Cum afectează sancțiunile bugetul Rusiei
În timp ce unii oficiali ruși au încercat să minimalizeze eficacitatea plafoanelor de preț și a embargourilor asupra exporturilor de energie rusești, ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat anul trecut că un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea mări deficitul bugetar în 2023.

Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a fost nevoită să vândă energie cu un discount mare și, deși bugetul pentru 2023 se bazează pe un preț al țițeiului de 70,10 dolari pe baril, prețul mediu al principalului amestec al Rusiei în ianuarie a fost de 49,48 dolari pe baril, în scădere cu 42% față de ianuarie 2022.

Luni, ministerul a declarat că studiază modalități de a trece la un indicator alternativ de preț în scopuri fiscale, deoarece prețul petrolului Ural devine mai puțin reprezentativ pentru prețurile de export ale petrolului rusesc.

Deficitul din ianuarie se ridică deja la 60% din planul pentru întregul an, de 2.930 de miliarde de ruble, iar analiștii se așteaptă ca deficitul să se extindă la peste 5.000 de miliarde de ruble dacă condițiile actuale persistă.

Principalele surse ale Rusiei pentru acoperirea deficitului bugetar sunt împrumuturile interne, pe care le-a intensificat puternic în ultimul trimestru al anului 2022, și fondul său pentru zile negre format din veniturile acumulate din energie.
Luni, ministerul a declarat că Fondul Național de Avuție (NWF) se situa la 155 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 15:16 // Actual //  Lupu Eduard

Sergiu Cotelnic, fost șef al depoului de vagoane Chișinău și actual șef al depoului de locomotive, este în centrul unui scandal de proporții, incriminându-se  că ar fi pus pe roate o schemă de contrabandă cu țigări și că ar fi implicat în mod direct în facilitarea și coordonarea acestor activități ilegale, susțin surse din cadrul CFM, care au solicitat anonimatul.

„Pe vremea fostului director CFM, Oleg Tofilat, însoțitorii de vagoane implicați în cazurile de contrabandă erau concediați. Acest lucru se întâmpla în urma unor anchete de serviciu. Pe parcurs undeva la a treia anchetă a fost concediat șeful depoului de vagoane, Igor Sanin. La acea vreme, sfârșitul anului 2022, fostul director al CFM, Oleg Tofilat s-a autosesizat, și a dispus o ancheta de serviciu, iar Sergiu Cotelnic s-a ales cu mustrare aspră. Tot de atunci, angajările în toate filialele și la toate funcțiile erau avizate de către fostul director, după ce se trecea prin filtrul serviciului de securitate internă. ”, susține sursele BANI.MD.

Dacă la reangajare se constata că un candidat sau altul a fost protagonistul incidentelor cu contrabanda de țigări, atunci candidatura acestuia era respinsă.

Sursele BANI.MD spun că traficul ilicit de țigări s-ar face cu girul instituțiilor de control ale statului. „Au fost depistate mai multe cazuri de contrabandă cu țigări de vameșii din România, dar nu știu cum se făcea că prin Republica Moldova se trecea neobservat. După plecarea lui Oleg Tofilat, majoritatea însoțitorilor de vagoane, care au fost implicați în cazuri de contrabandă s-au reangajat”.

Contrabanda cu țigări de la CFM e incontrolabilă, în condițiile în care, chiar dacă la pornire trenul este verificat, pe drum, la orice stație țigările pot fi încărcate. Ba mai mult, cei care fac verificări pot deveni complici, ținând cont de salariile mici, dar și de frecvența achitărilor.

BANI.MD l-a contactat pe fostul director al CFM, Oleg Tofilat care a spus că pe vremea când era în fruntea companiei au existat 8-9 cazuri de contrabandă cu țigări. „Însoțitori de vagon implicați au fost concediați, însă, din câte cunosc, de când am plecat s-au reangajat câțiva”.

Redacția l-a contactat pe actualul director interimar al CFM, Serghei Tomșa. În anticamera dânsului ni s-a spus că e într-o ședință și să revenim mai târziu.  L-am sunat și pe Sergiu Cotelnic, însă până l-a publicarea materialului nu am putut obține o reacție de la acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău