Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie se adâncește pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc

07 Feb. 2023, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 04:36 // Actual //  Lupu Eduard

Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.

Citând date preliminare, Ministerul rus de Finanțe a declarat luni că veniturile din petrol și gaze au fost cu 46,4% mai mici în ianuarie, la 426 de miliarde de ruble, față de aceeași lună a anului trecut, ceea ce a fost pus în principal pe seama prețurilor mai mici pentru țițeiul Ural și a volumelor mai mici de exporturi de gaze naturale.

Veniturile din afara petrolului și gazelor naturale au fost cu 28% mai mici, la 981 de miliarde de ruble, atribuite încasărilor mai mici din TVA intern și din impozitul pe venit.
În general, veniturile bugetare pentru luna respectivă au scăzut cu 35,1%, în timp ce cheltuielile au fost cu 58,7% mai mari în ianuarie 2023, la 3.120 de miliarde de ruble, deja mai mult de 10% din planul de cheltuieli pentru întregul an.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol

și gaze – anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble – pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele valutare internaționale pentru a acoperi un deficit întins de costul conflictului din Ucraina.
Cum afectează sancțiunile bugetul Rusiei
În timp ce unii oficiali ruși au încercat să minimalizeze eficacitatea plafoanelor de preț și a embargourilor asupra exporturilor de energie rusești, ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat anul trecut că un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea mări deficitul bugetar în 2023.

Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a fost nevoită să vândă energie cu un discount mare și, deși bugetul pentru 2023 se bazează pe un preț al țițeiului de 70,10 dolari pe baril, prețul mediu al principalului amestec al Rusiei în ianuarie a fost de 49,48 dolari pe baril, în scădere cu 42% față de ianuarie 2022.

Luni, ministerul a declarat că studiază modalități de a trece la un indicator alternativ de preț în scopuri fiscale, deoarece prețul petrolului Ural devine mai puțin reprezentativ pentru prețurile de export ale petrolului rusesc.

Deficitul din ianuarie se ridică deja la 60% din planul pentru întregul an, de 2.930 de miliarde de ruble, iar analiștii se așteaptă ca deficitul să se extindă la peste 5.000 de miliarde de ruble dacă condițiile actuale persistă.

Principalele surse ale Rusiei pentru acoperirea deficitului bugetar sunt împrumuturile interne, pe care le-a intensificat puternic în ultimul trimestru al anului 2022, și fondul său pentru zile negre format din veniturile acumulate din energie.
Luni, ministerul a declarat că Fondul Național de Avuție (NWF) se situa la 155 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău